Kocham lato! Za wysokie temperatury, błękitne niebo, nocne spacery, mrożoną kawę i herbatę. O ile kawę na zimno zazwyczaj traktuję jako deser, o tyle herbata jest dla mnie idealnym orzeźwieniem i napojem, po który sięgam częściej niż po wodę. Dobra mrożona herbata gasi pragnienie lepiej, niż każdy inny napój. Jest też świetną alternatywą dla wszelkiego rodzaju słodkich soków i napojów gazowanych.
Mrożoną herbatę możemy kupić niemalże w każdej kawiarence, ale po co? O wiele lepszym pomysłem jest przyrządzenie orzeźwiającego napoju w domu. Herbata na zimno jest dość szybka i bajecznie prosta w przyrządzeniu. W zależności od tego, jakie smaki lubicie, możecie zaserwować sobie herbatę zieloną, miętową lub owocową. Możecie przygotować ją bez żadnych dodatków, jak również z ulubionymi owocami. Ja najczęściej robię herbatę mrożoną z cytryną. Jeśli są truskawki, to dorzucam też truskawki. Tak naprawdę w mrożonej herbacie może znaleźć się wszystko, co tylko lubicie: porzeczki, borówki, itp.
W dzisiejszym poście zaproponuję Wam przepis na herbatę mrożoną cytrynową – w sam raz na upalne, letnie dni 🙂
Składniki:
– 3 torebki czarnej herbaty ekspresowej
– 1 torebka herbaty zielonej
– 100g cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki, możecie dać 150g cukru)
– 1 litr wody
– ok. 18 dużych łyżek soku z cytryny
– kilka plastrów cytryny
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje herbaty (czarną i zieloną) zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy około 5 minut. Dodajemy cukier. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryn. Znowu mieszamy. Napój wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Jeśli nie macie tyle czasu, żeby poczekać aż herbata solidnie się schłodzi, wstawcie ją do lodówki na godzinę, a potem dorzućcie do niej kostki lodu. Smacznego!!!
Ps. Przed podaniem herbaty, do dzbanka możecie wrzucić kilka schłodzonych plasterków cytryny. Wówczas Wasz orzeźwiający napój będzie prezentował się jeszcze ciekawiej.