Może za oknem nie jest tak biało, jak być powinno o tej porze roku. Jedynie temperatury spadają jak szalone i robią się coraz to niższe. W takie dni najchętniej siedziałabym w domu pod ciepłym kocem i z kubkiem rozgrzewającej herbaty w ręku. A jeśli mowa o herbacie… W sezonie zimowym rzadko kiedy sięgam po zwykłą herbatę. W chłodne dni wolę napić się herbaty z tzw. wkładką rozgrzewającą. Oczywiście moim numerem jeden jest herbata z imbirem, cytryną, goździkami i miodem, jednakże dla urozmaicenia od czasu do czasu sięgam również po inne.
Moim najnowszym odkryciem, którym postanowiłam podzielić się również z wami jest herbata z pigwą. Pigwa zawiera duże ilości witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają naszą odporność i wspomagają układ odpornościowy w walce z przeziębieniem. Co ciekawe, owoce pigwy pobudzają również trawienie oraz wspierają przemianę materii. Wzmacniają też wątrobę. Poniżej przepis…
Składniki:
– 1 łyżka herbaty liściastej
– 1 łyżeczka cukru (ja używam cukru brązowego)
– 1 plaster pigwy
– 3 goździki
– szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Herbatę zalewamy gorącą wodą. Plasterek pigwy posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut tak, aby owoc puścił sok. Gdy to się stanie, pigwę wrzucamy do herbaty. Następnie dodajemy cynamon i goździki. Całość mieszamy i gotowe!