Imbir i kolendra

Sezon zimowy to najlepszy czas na rozgrzewające przyprawy i dodatki. Dzięki nim jesteśmy w stanie przetrwać nawet najmroźniejszy dzień. Produktów o właściwościach rozgrzewających jest całe mnóstwo. Naprawdę jest w czym wybierać. W mojej osobistej czołówce znajdują się: imbir, cynamon, goździki i kardamon. Lubię dodawać je zarówno do kawy, jak i herbaty. Wierzcie mi na słowo – nie ma nic smaczniejszego od herbaty z cytryną, imbirem i miodem. Jeśli dodacie do tego jeszcze goździki i suszoną pomarańczę, uczta gwarantowana!

Aby napić się naprawdę dobrej herbaty, która rozgrzeje nasze zmarznięte ciała, nie trzeba od razu robić wycieczki do herbaciarni. Sami, we własnym domu możemy przyrządzić rozgrzewające cudo. Wystarczy zwykła herbata, jaką pijemy na co dzień, a do tego odrobina odpowiednich przypraw i gotowe. Dziś mam Wam do zaproponowania nieco inną herbatkę, bo z imbirem i… kolendrą! Warto spróbować 🙂

Składniki:

– herbata earl grey w torebce

– 1 łyżeczka cukru

– szczypta mielonego cynamonu

– 3 goździki

– 3 ziarna kolendry

– szczypta mielonego imbiru

Sposób wykonania:

Do ulubionego kubka wrzucamy torebkę z herbatą. Dokładamy do niej goździki i kolendrę, a następnie imbir i cynamon. Całość zalewamy wrzątkiem. Kubek przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 5 minut. Po zaparzeniu się herbaty, przelewamy ją przez sitko i słodzimy. Smacznego!!!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.