Podczas upalnych dni nie możemy zapominać o jednym: o solidnym nawadnianiu organizmu. A jeśli nawadnianie, to najlepsze takie, które przy okazji nieco schłodzi nasz organizm. Idealnym rozwiązaniem, które świetnie sprawdzi się w domu, pracy czy podczas pikniku są mrożone herbaty. Pokuszę się o stwierdzenie, że te niepozorne cuda chłodzą i orzeźwiają lepiej, aniżeli woda czy słodkie napoje gazowe. Tych ostatnich radziłabym unikać jak ognia, zwłaszcza latem! Zawarty w nich cukier (duuużo cukru) spowoduje tylko chwilowe ugaszenie pragnienia, po czym zwiększy je jeszcze bardziej.
Osobiście jestem zwolenniczką naturalnych napojów, a więc takich, które możemy sobie przygotować w domu. Wówczas dokładnie wiemy, co pijemy, a już na pewno nie pijemy napojów naszpikowanych sztucznymi dodatkami.
W jednym z ostatnich postów dzieliłam się z Wami przepisem na herbatę cytrynową. Dziś będzie przepis na herbatę jabłkową. Uwielbiam! Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób, dlatego też nie trzeba odznaczać się jakimiś szczególnymi umiejętnościami 😉
Własnoręcznie przygotowaną herbatę możecie zabrać ze sobą wszędzie! Będzie idealna na panujące obecnie upały. Przepis poniżej to tylko inspiracja. Jabłka możecie z powodzeniem zamienić innymi owocami – takimi, które lubicie najbardziej. Smacznego!
Składniki:
– 400ml wody
– 2 torebki herbaty
– 1 jabłko
– 100ml soku jabłkowego
– sok z cytryny
– kostki lodu (najlepiej dużo!)
Sposób przygotowania:
Herbatę zalewamy wodą i parzymy około 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jabłka myjemy i usuwamy z nich gniazda nasiennie. Kroimy na mniejsze części i skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy sokiem jabłkowym.
Sok jabłkowy (razem z jabłkami) wlewamy do dzbanka. Uzupełniamy herbatą. Na koniec dodajemy kostki lodu – według uznania. Gotowe 🙂