W sezonie letnim uwielbiam sięgać po mrożone herbaty i kawy. Nie tylko doskonale smakują, ale także wspaniale orzeźwiają. W momencie, kiedy temperatury przekraczają magiczne 26 stopni nie wyobrażam sobie u boku nic innego, jak pyszną owocową herbatę w wersji mrożonej. Na upały jest ona idealną towarzyszką. Można serwować ją do posiłków. Można też serwować samodzielnie.
Do niedawna mrożone herbaty kupowałam na mieście. Od kilku dni przygotowuję je samodzielnie. W tym miejscu powinnam podziękować mojej przyjaciółce, która sprzedała mi kilka fajnych przepisów. Jednym z nich podzielę się z wami dzisiaj. Owocowa herbata z truskawkowym sokiem, świeżymi malinami i truskawkami jest tym, czego potrzebujemy po ciężkim dniu w pracy. No… przynajmniej ja tego potrzebuję. Robi się ją w oka mgnieniu. Wystarczy zaledwie 10-15 minut, aby smacznym orzeźwiającym napojem raczyć się w domowym zaciszu lub w przydomowym ogródku.
Składniki na 4 porcje:
– 3 torebki herbaty owocowej (najlepiej o smaku truskawkowym, malinowym i owoców leśnych)
– kilka truskawek
– kilka malin
– 2 łyżki soku truskawkowego
– 1 litr wody
– kruszony lód
Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzamy w 1 litrze gorącej wody. Dodajemy sok truskawkowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, sami możemy ostudzić herbatę. Przed podaniem, do dzbanka z herbatą dodajemy kilka sztuk świeżych malin i truskawek oraz pokruszony lód. Im więcej lodu, tym herbata będzie zimniejsza. Tak oto przygotowany napój możemy udekorować kilkoma listkami świeżej mięty. Smacznego!!!