Wiosna sprzyja piknikom z bliskimi i przyjaciółmi. Coraz wyższe temperatury zachęcają nas do przygotowywania herbat mrożonych. Lubicie? Ja uwielbiam, zwłaszcza te owocowe. Taką mrożoną herbatkę możemy serwować samodzielnie lub do posiłków. Zanim będziemy mogli swobodny dostęp do świeżych owoców, proponuję wykorzystać mrożone lub nabyć w markecie owoce, które przywędrowały zza granicy. Ja tak robię i nie dzieje mi się żadna krzywda. Poniżej znajdziecie cudo na maksymalnie owocową herbatę mrożoną. W roli głównej truskawki i maliny 🙂
Składniki:
– 3 torebki herbaty owocowej (najlepiej o smaku truskawkowym, malinowym i owoców leśnych)
– kilka truskawek
– kilka malin
– 2 łyżki soku truskawkowego
– 1 litr wody
– kruszony lód
Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzamy w 1 litrze gorącej wody. Dodajemy sok truskawkowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, sami możemy ostudzić herbatę. Przed podaniem, do dzbanka z herbatą dodajemy kilka sztuk świeżych malin i truskawek oraz pokruszony lód. Im więcej lodu, tym herbata będzie zimniejsza. Tak oto przygotowany napój możemy udekorować kilkoma listkami świeżej mięty. Smacznego!!!