Na stres, przepracowanie i zły nastrój – biała herbata

biała herbata zalety picia

Biała herbata może i nie jest tak bardzo popularna, jak czarna czy zielona, ale na pewno warto przyjrzeć się jej z bliska. To idealne wsparcie dla osób z obniżonym nastrojem, zestresowanych i przepracowanych. Biała herbata doskonale odświeża i pobudza. Pozwala zachować młodość na dłuższy czas, a także redukuje stres i wszelkiego rodzaju napięcia.

Silny antyoksydant

Biała herbata na tle innych wypada bardzo pochlebnie. Wystarczy tylko wspomnieć, że posiada najsilniejsze ze wszystkich herbat świata właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne. Co to dokładnie oznacza? A to, że sukcesywnie przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Co więcej, biała herbata zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu wzmacnia organizm i buduje jego odporność. Mało kto wie, że napar z białej herbaty polecany jest (szczególnie w lato) do wysiłku intelektualnego.

Idealny zamiennik kawy

W ostatnim czasie udowodniono, że biała herbata z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę. Napar działa pobudzająco, stawia na nogi i dodaje energii. W przeciwieństwie do „małej czarnej” ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Eliksir piękna i młodości

Już jakiś czas temu biała herbata została okrzyknięta eliksirem młodości. Faktycznie, zawarte w niej polifenole chronią organizm przez wolnymi rodnikami, które to z kolei są odpowiedzialne za procesy starzenia się. Panie z pewnością ucieszy również fakt, że biały napój zapewnia piękną, gładką i pełną blasku skórę.

Jak parzyć białą herbatę?

Niestety biała herbata, w przeciwieństwie do swoich koleżanek, jest dość wymagająca i należy ją parzyć bardzo starannie, według określonej receptury. Aby dobrze smakowała i do tego zachowała wszystkie cenne właściwości musi być parzona w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni przez około 3-10 minut. Zazwyczaj na jedną filiżankę napoju, wystarcza jedna łyżka liści. Uwaga! Z racji delikatnego posmaku białej herbaty, nie należy zaparzać jej w naczyniach przesiąkniętych innymi zapachami.

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.