Pigwa na rozgrzewkę!

czerwona filiżanka w białe grochy z gorącą herbatą w promieniach słońca

Temperatury spadają jak szalone, a to oznacza jedno – bunkruję się pod kocem z kubkiem gorącej, rozgrzewającej herbaty! Innej opcji nie widzę. W sezonie zimowym rzadko kiedy sięgam po zwykłą herbatę. W chłodne dni wolę napić się czegoś z wkładką rozgrzewającą. A co! 😉 Oczywiście moim numerem jeden jest herbata z imbirem, cytryną, goździkami i miodem, jednakże dla urozmaicenia od czasu do czasu sięgam również po inne. Ostatnim odkryciem jest herbatka z pigwą. Mało kto chyba wie, że owoce pigwy są niezwykle zdrowe i powinno się je włączyć do diety, szczególnie w sezonie chłodów. Pigwa zawiera duże ilości witaminy C oraz wiele innych witamin, tak cennych dla naszego systemu odpornościowego. Na początku podchodziłam do pigwy z lekką dozą nieśmiałości, ale gdy raz spróbowałam, to wiedziałam, że ta przyjaźń potrwa długo… Jeśli i Wy zechcecie czegoś na rozgrzanie, zachęcam Was do spróbowania pigwowej herbatki. Poniżej przepis 🙂

Składniki:

– 1 łyżka herbaty liściastej

– 1 łyżeczka cukru (ja używam cukru brązowego)

– 1 plaster pigwy

– 3 goździki

– szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Herbatę zalewamy gorącą wodą. Plasterek pigwy posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut tak, aby owoc puścił sok. Gdy to się stanie, pigwę wrzucamy do herbaty. Następnie dodajemy cynamon i goździki. Całość mieszamy i gotowe!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.