Aromatyczna kawa z kardamonem

pinterest

pinterest

Sezon jesienny w pełni, a to oznacza, że coraz częściej sięgam po różnego rodzaju napoje rozgrzewające. Jak do tej pory moim numerem jeden jesiennych dni i wieczorów była herbata z miodem, cytryną i imbirem… Sytuacja uległa zmianie, kiedy to u mojej przyjaciółki spróbowałam kawy z kardamonem. Jak to możliwe, że wcześniej nie piłam tego cuda? Teraz codziennie nadrabiam zaległości i szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie udanego popołudnia bez filiżanki małej czarnej doprawionej tą wyjątkową przyprawą.

Kardamon znany jest już od bardzo, bardzo, bardzo dawna. Starożytni wykorzystywali go do celów leczniczych. Kardamonem leczyli bóle brzucha i problemy trawienne. Dziś przyprawa jest równie chętnie wykorzystywana do łagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak kamienie nerkowe, męcząca astma, czy ogólne osłabienie.

O kardamonie można powiedzieć (napisać) wiele. Jedno jest pewne – idealnie uatrakcyjnia smak potraw. Doskonale podnosi walory smakowe ulubionej kawy.

Przyrządzenie aromatycznej i bardzo smacznej kawy z kardamonem nie zajmuje zbyt wiele czasu. Tak naprawdę nie różni się zbytnio od normalnego i tradycyjnego zaparzenia małej czarnej.

PS. Osobiście poza samym kardamonem, lubię też dosypać do kawy szczyptę cynamonu, który cudnie rozgrzewa, a przy okazji pomaga spalić tłuszczyk. Nie wspomnę już o tym, że taka mieszanka przypraw pachnie tak cudnie, że cały dzień staje się piękniejszy.

kawa z kardamonem (pinterest)

kawa z kardamonem (pinterest)

Składniki:

– 3 szklanki wody

– 5 łyżeczek ulubionej kawy mielonej

– 3 łyżeczki miodu (może być syrop z agawy)

– niepełna łyżeczka kardamonu mielonego

– szczypta cynamonu mielonego

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku gotujemy wodę. Dodajemy kardamon, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 30 sekund. Do garnuszka wsypujemy kawę, cynamon i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy miodem lub syropem z agawy i odstawiamy na 5 minut. Rozlewamy do filiżanek i gotowe. Dla maksymalnego rozpieszczenia zmysłów, kawę możemy udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą. Smacznego!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.