Cappuccino orzechowo-miodowe

Jeśli zapytam Was o słodką pokusę, to co odpowiecie? Dla mnie idealnym słodkim momentem jest poranek z filiżanką cappuccino. Największą frajdą w tej kawie jest chyba delikatna pianka. Uwielbiam te leniwe poranki o słodkim zabarwieniu. Mimo, że cappuccino najbardziej kojarzy nam się z maleńką kafejką we Włoszech, to jednak my sami możemy sobie taką zrobić we własnym domu. Kwestią najważniejszą, o której musimy pamiętać jest właściwe spienienie mleka. Bez tego ani rusz. Prawda jest taka, że to właśnie spienione mleko jest całą kwintesencją kawy. Mleko najlepiej spienia się przy użyciu profesjonalnych spieniaczy. Bez problemu można takowe dostać w niemalże każdym sklepie z wyposażeniem wnętrz. Mleczna pianka powinna zajmować około 2cm filiżanki. Ale to nie wszystko. W przygotowaniu cappuccino ważne jest też zaparzenie dobrego, mocnego espresso. Poniżej znajdziecie fajny przepis na cappuccino orzechowo-miodowe. Brzmi smacznie? Jest smacznie!

Składniki na 2 porcje:

– ½ szklanki mleka

– szklanka zaparzonej kawy

– 3 łyżeczki cukru

– 2 łyżeczki miodu

– 2 łyżeczki syropu orzechowego

Sposób przygotowania:

Kawę rozpuszczalną zaparzamy przy użyciu wrzątku. Mleko delikatnie słodzimy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Gdy będzie ciepłe przy pomocy spieniacza ubijamy pianę. Na dnie filiżanek wlewamy miód i syrop orzechowy. Następnie przykrywamy je kawą i mlekiem, a właściwie mleczną pianką. Wierzch pianki oprószamy cynamonem lub startą czekoladą

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.