Kawa mrożona po wietnamsku

kawa mrożona

Kawa mrożona

Kocham lato! Głównie za owoce sezonowe (nie umiem żyć bez czerwonej porzeczki i malin), a także za kawę mrożoną. Nic nie smakuje tak dobrze jak mocna mała czarna w wydaniu mrożonym. Tak naprawę mogłabym pić ją od rana do wieczora. Odkąd tylko zrobiło się ciepło, kawę mrożoną serwuję na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Czasami i na to, i na to 🙂 Wolę ją niż inne desery. Dobrze przyrządzona kawa mrożona nie tylko stawia na nogi, ale także poprawia nastrój, osładza życie i zaspokaja ochotę na smaczne co nie co.

Kawę mrożoną można przygotować na kilka sposobów, w zależności od tego, co się lubi. Niektórzy mówią, że ile osób, tyle przepisów na mrożoną kawę. Ja dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym. W przeciwieństwie do klasycznych kaw mrożonych, moja nie powstaje na bazie kawy rozpuszczalnej. Przygotowuję ją z kawy palonej. Dzięki temu jest mocniejsza i… smaczniejsza. Wybór zawsze pada na kawę Tchibo. Już kilka lat temu upodobałam ją sobie w szczególny sposób i tak jest do dziś. Mnie kawa Tchibo odpowiada najbardziej zarówno pod względem smaku i aromatu, jak i wszystkich innych kategorii.

A teraz do rzeczy… Podwijamy rękawy i zabieramy się za kawę 🙂

Składniki:

– 1/2 filiżanki świeżo zmielonej kawy (u mnie kawa Tchibo)

– 4 filiżanki wody

– 1/2 filiżanki skondensowanego mleka

– kilka / kilkanaście kostek lodu

Sposób przygotowania:

Kawę zaparzamy z 4 filiżankami wody. Na dnie 4 wysokich szklanek (najlepiej do kawy mrożonej) umieszczamy po 2 łyżki mleka. Wlewamy kawę. Nie mieszamy. Dodajemy kostki lodu i gotowe!

*** Jeśli chcecie, zamiast kostek lodu możecie dodać klasyczne lody w ulubionym smaku. Genialnym pomysłem będą lody waniliowe lub śmietankowe. Wierzch kawy możecie też udekorować bitą śmietaną. Smacznego!!!

 

 

 

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.