Kawa po belgijsku

kawa po belgijsku przepis

Halo, kawosze! Dziś mam dla was coś bardzo interesującego. Mieliście już przyjemność kosztować kawę po belgijsku? Ja szczerze mówiąc podchodziłam do niej kilka razy. Przepis znalazłam gdzieś w Internecie, ale musiał chwilę poczekać na realizację. Co mnie przerażało najbardziej? Jakoś nie przemawiało do mnie białko w kawie. Ale w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam się skusić. Efekt? Na pewno nie żałowałam i nie żałuję tego doświadczenia. Kawa jest bardzo przyjemna w smaku i na pewno stanowi fajną odmianę dla tradycyjnej małej czarnej.

Składniki:
– 1 białko
– 3 dag średnio lub mocno prażonej – najlepiej w stylu francuskim – i drobno zmielonej kawy,
– 2 łyżki parowanego mleka
– 0,1 wrzątku
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Kawę parzymy w osobnym dzbanku. Białko ubijam na sztywno z wanilią. Gorącą kawę wlewamy do filiżanki. Następnie dodajemy parowane mleko, a na wierzch nakładamy ubite białko z wanilią. Jeśli ktoś lubi, można dodać więcej mleka i wierzch posypać kandyzem.

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.