Kawa po rosyjsku

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Dziś będzie mocno i po rosyjsku. W planach mam zaserwowanie wam przepisu na jedną z najbardziej rozgrzewających kaw na świecie. Historia tej kawy nie jest bardzo skomplikowana. Jej nazwa wywodzi się stąd, że głównym składnikiem (poza kawą) jest rosyjska wódka. Istnieje kilka wersji tego specjału. Ja najbardziej preferują poniższy przepis. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu.

Składniki:

– 4 łyżeczki ulubionej kawy mielonej

– 25ml czerwonego wytrawnego wina

– kieliszek wódki

– cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kawę parzymy w ekspresie (nisko lub wysokociśnieniowym). Gotową kawę przelewamy do rondelka. Wlewamy wino i dodajemy cukier Całość zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy wódkę. Gorącą kawę przelewamy do kubków i od razu pijemy. Na zdrowie! 🙂

Ps. Kawę możecie udekorować bitą śmietaną. Wówczas będzie bardziej deserowa.

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.