Na co dzień nie pijam słodkich i słodzonych kaw. Zazwyczaj wystarcza mi mała czarna. Od czasu do czasu piję kawę białą – z mlekiem kokosowym lub migdałowym. Jednakże raz na jakiś czas muszę wypić kawę smakową tak, żeby zaspokoić ochotę na słodkie co nie co, a jednocześnie trochę się rozpieścić i dopieścić. Po smakową kawę sięgam zazwyczaj w weekend, kiedy mam więcej wolnego czasu. Bo jak wiadomo, takiej kawy nie można wypić jednym duszkiem. Taką kawą należy się rozkoszować nieco dłużej. Lubię eksperymentować ze smakami kaw. Ostatnio zachwycałam się kawą migdałową, teraz popijam kawę toffi. Owszem jest słodka, ale jeśli ktoś lubi słodki smak to na pewno będzie zachwycony. Myślę, że kawa toffi świetnie sprawdzi się na poprawę nastroju lub podczas babskich ploteczek. Przygotowuje się ją w prosty sposób, więc naprawdę warto się skusić.
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy mielonej
– pół litra wrzątku
– mleko do kawy (dowolne)
– cukier
– syrop amaretto
– sos toffi
Sposób przygotowania:
Kawę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez kilka minut. Najlepiej zaparzyć kawę w specjalnym dzbanku tak, żeby później swobodnie oddzielić ją od fusów. Gdy kawa będzie gotowa dodajemy do niej mleko, syrop amaretto i sos toffi. Przelewamy do filiżanek. W razie potrzeby dodajemy cukier. Smacznego!!!
Ps. Kawę można również podać z bitą śmietaną i kawałkami czekolady.