Uwielbiam zapach świeżo zaparzonej kawy, dlatego uwielbiam o poranku przesiadywać w niewielkiej kafejce, w której serwują małą czarną i ciacho. Niestety takie momenty nie zdarzają się zbyt często. Ale może dlatego tak bardzo je cenię i zawsze na nie czekam z niecierpliwością dziecka. Ale pyszną kawę możemy wypić nie tylko w kafejce, ale również w zaciszu własnego domu. Wiem, że przyrządzona samodzielnie kawa może i nie smakuje jak ta gotowa i podana pod nos, ale warto spróbować! Dziś mam dla was propozycję nie do odrzucenia. Co powiecie na aromatyczną kawę z nutą cynamonu i wanilii? Mmm… mnie już cieszy się buzia 🙂
Składniki:
– 3/4 łyżeczki kawy Robusta
– 1 i 1/4 łyżeczki kawy Arabica
– cukier trzcinowy
– mleko
– woda mineralna
– laska wanilii
– laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do sitka kawiarki. Szczyptę startej wanilii oraz cynamonu dodajemy do kawy i delikatnie mieszamy aby składniki w sitku się połączyły. Zaparzamy kawę w kawiarce.
W międzyczasie delikatnie podgrzane mleko spieniamy i słodzimy cukrem. Zaparzoną kawę przelewamy do filiżanki, dodajemy mleko z pianką. Piankę posypujemy szczyptą cukru. Jak ktoś lubi, może posypać piankę odrobiną kakao lub czekolady. Smacznego!