Lubicie kawy smakowe, nietypowe, czy raczej jesteście wierni małej czarnej z odrobiną cukru? Ja uwielbiam eksperymentować z czarnym napojem i podawać go każdego dnia w odmiennej wersji. Do tej pory eksperymentowałam z syropami do kawy. Ostatnio jednak przekonałam się do kawy z serkiem mascarpone. Efekt? Wyszła kawa w iście włoskim stylu! Przyjemnie słodka i delikatnie kremowa. W sam raz na leniwe popołudnie z książką. Jako, że staram się nie używać zwykłego cukru, całość dosłodziłam miodem. I zdecydowanie był to strzał w dziesiątkę! Może i Wy dacie się skusić? Poniżej wrzucam przepis.
Składniki :
– 2 łyżeczki kawy Inki
– 150 ml mleka
– 2 łyżki serka mascarpone
– 2 łyżeczki miodu
– pół łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
Serek mascarpone mieszamy z miodem. Najlepiej zrobić to w kubku, z którego będziemy pić gotową kawę. Dodajemy mielony imbir i całość raz jeszcze dokładnie mieszamy. Do kubka lub filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy Inka. Następnie zalewamy ją ciepłym mlekiem. Do masy serowo-miodowej dodajemy kawę i mieszamy. Gotową kawę można udekorować bitą śmietaną, ale nie trzeba. Smacznego!!!