Kawa z miodem i szczyptą chili

Zima nie odpuszcza, dlatego mam dla Was coś na rozgrzewkę. Będzie to kawa z miodem i odrobiną chili. Taka kawa świetnie postawi na nogi i przy okazji rozpieści zmysły. Idealnie sprawdzi się z rana, jak również przy okazji popołudniowych plotek z przyjaciółką. Uwaga! Jeśli nie lubicie bardzo ostrych kaw, bądźcie ostrożni z ilością chili. To głównie od tej przyprawy zależy smak naszej dzisiejszej kawki. Smacznego 🙂

Składniki:

– 5 łyżek kawy rozpuszczalnej

– 1/2 litra mleka

– 4 łyżki miodu

– łyżeczka sproszkowanego chili

– 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Kawę wsypujemy do dzbanka, a następnie zalewamy gorącą wodą. Tak, jak czynimy to z normalną kawą rozpuszczalną. Następnie do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy do niego miód i sok z cytryny i całość podgrzewamy. Mleko ma się podgrzać, ale nie możemy się zagotować. W trakcie podgrzewania, mleko delikatnie i ostrożnie ubijamy blenderem tak, aby powstała pianka. Gdy mleko będzie już gotowe, wlewamy je do uprzednio przygotowanej kawy. Przelewamy do filiżanek. Dekorujemy pianką, która została i posypujemy chili.

 

Tagi .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.