Zima nie odpuszcza, dlatego mam dla Was coś na rozgrzewkę. Będzie to kawa z miodem i odrobiną chili. Taka kawa świetnie postawi na nogi i przy okazji rozpieści zmysły. Idealnie sprawdzi się z rana, jak również przy okazji popołudniowych plotek z przyjaciółką. Uwaga! Jeśli nie lubicie bardzo ostrych kaw, bądźcie ostrożni z ilością chili. To głównie od tej przyprawy zależy smak naszej dzisiejszej kawki. Smacznego 🙂
Składniki:
– 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
– 1/2 litra mleka
– 4 łyżki miodu
– łyżeczka sproszkowanego chili
– 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Kawę wsypujemy do dzbanka, a następnie zalewamy gorącą wodą. Tak, jak czynimy to z normalną kawą rozpuszczalną. Następnie do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy do niego miód i sok z cytryny i całość podgrzewamy. Mleko ma się podgrzać, ale nie możemy się zagotować. W trakcie podgrzewania, mleko delikatnie i ostrożnie ubijamy blenderem tak, aby powstała pianka. Gdy mleko będzie już gotowe, wlewamy je do uprzednio przygotowanej kawy. Przelewamy do filiżanek. Dekorujemy pianką, która została i posypujemy chili.