Latte z nutą kokosową

Nie umiem żyć bez kawy. Odkąd pamiętam, kawa towarzyszyła mi na każdym kroku. Umilała popołudnia, witała ze mną każdy nowy dzień. Kawa była i w pracy i na spotkaniach z przyjaciółmi. Pewnego dnia zaczęłam eksperymentować z jej smakami, bo ile można pić kawę z mlekiem? Moim numerem jeden (przynajmniej na dzień dzisiejszy) jest latte z nutą kokosa. Pijąc taką kawę mam wrażenie, że jestem gdzieś w tropikach, z dala od codziennych  trosk i obowiązków. Przepis, którym dziś dzielę się z wami dostałam od mojej mamy. To właśnie ona nauczyła mnie, że kawa nie musi być tylko czarna lub tylko biała. To jej zawdzięczam swoje małe kawowe przygody. Tak naprawdę w przepisie na kokosowe latte nie ma żadnej filozofii. Wszystkie składniki łączy się ze sobą w odpowiednich proporcjach i gotowe!

Składniki:

– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 60ml wody

– 80ml mleka 3,2%

– 20ml bitej śmietany

– 15ml syropu kokosowego

– cukier (w zależności od preferencji)

– polewa czekoladowa do dekoracji (opcjonalnie)

– wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Syrop kokosowy wlewamy do wysokiej szklanki. Wcześniej szklankę dekorujemy wiórkami kokosowymi. W tym celu zwilżamy brzeg szklanki cytryną, a następnie maczamy w wiórkach. Mleko spieniamy i wlewamy do szklanki (tak do ¾ jej objętości).Dopełniamy 2 łyżeczkami mlecznej piany. Następnie do szklanki wlewamy porcję kawy, a więc 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w 60ml wody. Na wierzchu ozdabiamy bitą śmietanką, polewą czekoladową i wiórkami koko. Bo jak szaleć to na całego! 🙂

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.