Naturalna i zdrowa kawa zbożowa

Nie wyobrażam sobie początku dnia bez aromatycznej, gorącej i niezwykle smacznej małej czarnej. To właśnie ona budzi do życia mój umysł i wszystkie zmysły. To właśnie ona sprawia, że każdy dzień jest piękniejszy od poprzedniego. Niestety, tradycyjna kawa nie jest dla nas taka dobra, jak to się wydaje. Poza tym, że podnosi ciśnienie krwi i poziom zawartego w niej cukru, to na dodatek wypłukuje z organizmu tak ważny do prawidłowego funkcjonowania pierwiastek, jakim jest magnez. Pita w zbyt dużych ilościach, wymusza na trzustce zwiększoną produkcję insuliny, a co za tym idzie jest odpowiedzialna za zakwaszanie żołądka.

kawa zbożowa

(źródło: Pinterest)

Co zamiast kawy? … Zdrowa i naturalna kawa zbożowa

kawa

źródło: Pinterest

Zdrowszym „alter ego” tradycyjnej kawy jest kawa zbożowa, która w dzisiejszych czasach wraca do nas i to w wielkim stylu. Wystarczy tylko wziąć mały jej łyk, by przekonać się, że ta dzisiejsza nie ma nic wspólnego ze smakiem zapamiętanym z czasów dzieciństwa, kiedy to zmuszano nas do jej picia w przedszkolu. Co więcej, smakuje tak dobrze, jak nigdy wcześniej.

W smaku przypomina tradycyjną kawę naturalną choć tak naprawdę nie ma z nią nic wspólnego. Do naszego kraju, kawa zbożowa zawitała z Prus, prawdopodobnie pod koniec XVIII wieku. Zazwyczaj kawa ta przygotowywana jest z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, jednakże niekiedy do jej produkcji wykorzystuje się również korzeń mniszka, buraka cukrowego lub cykorii. W niektórych regionach substytuty kawy przygotowywane są także z nasion łubinu i kozieradki.

Ciekawostką jest, że pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała we Włocławku, w 1818 roku z inicjatywy niejakiego Ferdynanda Bohima. Początkowo kawą zbożową mogli delektować się jedynie mieszkańcy Śląska i Wielkopolski. Dopiero z czasem (zwłaszcza w trakcie obydwu wojen światowych), zbożowy napój trafił na wszystkie stoły i tak już na nich pozostał po dziś dzień.

Wiele przeprowadzonych badań potwierdziło, że kawa w zbożowym wydaniu posiada nieocenione właściwości zdrowotne. Jest ona czymś więcej, aniżeli zwykłym napojem wypijanym w ciągu dnia. Warto to podkreślić i zapamiętać, że kawa zbożowa uważana jest za jeden z najzdrowszych suplementów diety, pozbawionych kofeiny. Pomaga niwelować niedobory witamin i magnezu, jak również dolegliwości żołądkowe i zaburzenia trawienia. Co więcej, kawa zbożowa sprzyja obniżeniu ilości złego cholesterolu we krwi. Wpływa również na powstawanie właściwej dla zdrowia mikroflory jelitowej. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zbożowy napój przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Dietetycy jednym głosem przyznają, że regularne spożywanie kawy zbożowej przynosi wiele dobrego w walce ze zbędnymi kilogramami.

Dzięki temu, że kawa zbożowa nie posiada w swoim składzie kofeiny, mogą po nią sięgać i delektować się jej smakiem wszyscy, którzy tylko mają na to ochotę zarówno osoby starsze, borykające się z problemami żołądkowymi i nadkwasotą, jak również kobiety w ciąży i karmiące piersią. Kawę zbożową mogą pić również dzieci, zwłaszcza te, które nie przepadają za kakao, czy mlekiem w czystej postaci. Jedynym przeciwwskazaniem do tego, aby spożywać kawę zbożową jest uczulenie na gluten.

Kawa zbożowa – właściwości

Co kryje się w kawie zbożowej? Najprościej na to pytanie można odpowiedzieć: cenne witaminy i minerały. Zagłębiając się bardziej szczegółowo w temacie, należy powiedzieć, że fosfor, potas, magnez, inulina, fenolokwasy oraz fitoterpeny. Poza tym, w zbożowym przysmaku znajdziemy cenny błonnik, niezbędne białko i węglowodany, a także zdrowe tłuszcze. Jak dla mnie najcenniejszym składnikiem kawy zbożowej jest wspomniany wcześniej magnez, który pomaga obniżyć poziom stresu, wzmacnia układ nerwowy i koi nasze nerwy.

Pijąc filiżankę kawy zbożowej każdego dnia wzmacniamy układ odpornościowy i wspomagamy pracę serca. Dopieszczamy również naszą skórę i włosy, a to za sprawą zawartej w kawie zbożowej witaminie B.

Kawa zbożowa – przepisy … moje ulubione

kawa z czekoladą

kawa zbożowa z czekoladą (źródło: Pinterest)

Jak przygotować kawę zbożową? Najprościej jest zalać ją gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dodać mleka i ewentualnie szczyptę brązowego cukru. Dla rozpieszczenia zmysłów i chwili zapomnienia, warto podać kawę zbożową w eleganckiej filiżance z odrobiną miodu, imbiru i cynamonu, ewentualnie ze szczyptą wanilii i kawałkiem ulubionej czekolady. Moim numerem jeden jest kawa zbożowa podana w towarzystwie syropu smakowego i laski wanilii. Latem chętnie sięgam po kawę mrożoną z kawałkami lodu lub ukochanymi lodami waniliowymi. Zimą przyrządzam ją w towarzystwie gorącej czekolady. Palce lizać!

kawa zbożowa mrożona - z lodami i bitą śmietaną

kawa zbożowa mrożona – z lodami i bitą śmietaną (źródło: Pinterest

 

 

 

Amatorom pysznych deserów, polecam kawę zbożową w postaci wykwintnych sorbetów.Z kolei osobom lubiącym odkrywać nowe smaki polecam kawę zbożową z dodatkiem suszonych, uprażonych i ugotowanych ziaren kukurydzy i miodu.

Pamiętajcie, że zbożowy napój nie został stworzony po to, by pobudzać, ale po to, by rozpieszczać, umilać czas i sprawiać przyjemność. Przygotowując kawę zbożową nie bójcie się więc puścić wodze wyobraźni. Niech poniesie was czysta rozkosz smakowania. Jestem przekonana, że po krótkim czasie nie będziecie umieli postawić kropki na końcu dnia, jeśli wcześniej nie uraczycie się aromatyczną filiżanką tego cudownego i zdrowego kawowego przysmaku.

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Naturalna i zdrowa kawa zbożowa

  1. Basia mówi:

    Ajjjj ale narobiłam sobie ochoty na kawę zbożową. Jutro jak tylko wstanę popędzę po nią do sklepu. Z tego co pamiętam nie ma nic lepszego od kawusi zbożowej z mlekiem 🙂

  2. Kaśka mówi:

    O tak! Taką kawę to ja lubię. Muszę jeszcze tylko wypróbować ją w wersji z miodem i imbirem, bo brzmi pysznie!

  3. Karolina mówi:

    Po kawę zbożową sięgnęłam po przeczytaniu tego artykułu 🙂 Efekt? Teraz piję ją codziennie!!! Pychota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.