Nigdy nie ukrywałam, że jestem ogromną fanką kawy. Jeszcze nie tak dawno temu, lubiłam raczyć się małą czarną. W momencie, kiedy odkryłam kawy smakowe i doprawiane rozmaitymi przyprawami, piję tylko takie. W sezonie zimowym uwielbiam sięgać po kawy z odrobiną przypraw korzennych, które idealnie rozgrzewają organizm i sprawiają, że nawet najbardziej mroźny dzień wydaje się bardziej znośny. Poza tym, czy może być coś lepszego na poprawę nastroju, niż kawa, która smakuje i pachnie jak świąteczne pierniczki?
A co powiecie na kultową kawę latte z dodatkiem przypraw korzennych i mleka kokosowego? Prawda, że brzmi smacznie? I tak też smakuje. Przyrządzając taką zimową kawusię można sięgnąć po ulubione przyprawy, jak kardamon, imbir w proszku, czy cynamon. Można też zakupić specjalną przyprawę do piernika – rezultat będzie równie pyszny. Czy czegoś tu jeszcze nie brakuje? Oczywiście – ciepłego koca, dobrego filmu lub książki, którą od dawna chcieliście przeczytać. Już teraz powiem wam smacznego i miłego wieczoru…
Składniki na latte z mlekiem kokosowym:
– 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
– filiżanka wrzątku
– 6 łyżek mleka kokosowego
– cynamon, imbir, kardamon, anyż, gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Cały rytuał zaparzania pysznej kawki dobrze jest zacząć od podgrzania mleka kokosowego. W tym celu wlewamy odpowiednią ilość mleka do niedużego rondelka, a następnie wsypujemy do niego ulubione przyprawy. Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko będzie już ciepłe, zdejmujemy je z ognia i spieniamy. Najlepiej zrobić to przy użyciu specjalnego spieniacza do mleka. Kawę zaparzamy w filiżance. Spienione mleko wlewamy do kubka, a następnie bardzo delikatnie (po łyżeczce) wlewamy kawę. Przygotowany napój posypujemy startą czekoladą. W razie potrzeby, kawę słodzimy brązowym cukrem.