Rozgrzewająca i pobudzająca kawa ugotowana

rozgrzewająca kawa z imbirem i cynamonem

Każdy z nas lubi „małą czarną”, zwłaszcza o 7 nad ranem. Niestety lekarze biją na alarm, aby ukochanego napoju nie pić w nadmiarze, gdyż można sobie tym poważnie zaszkodzić. Nie zaszkodzimy sobie pijąc kawę ugotowaną. Jeśli brzmi ona wam dość obco, nic się nie martwcie. Ja też zupełnie niedawno odkryłam ten wynalazek.

Kawa ugotowana, podobnie z resztą jak ta tradycyjna, doskonale pobudza ciało i umysł. W przeciwieństwie do tradycyjnej, nie zakwasza organizmu i nie obciąża żołądka. Mogą po nią śmiało sięgać również osoby, które cierpią na wrzody żołądka i zgagę. Przygotowując kawę gotowaną należy jednak pamiętać o jednym, a mianowicie, aby nie słodzić jej cukrem. Jeśli nie lubicie gorzkiej kawy, dodajcie do niej miód. Do kawy gotowanej nie dodajemy również ani mleka, ani śmietanki.

Jeśli do gotowanej kawy dodacie imbir i cynamon – przyprawy cudownie rozgrzewające organizm i podkręcające metabolizm, wówczas będziecie raczyć się napojem, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Tego typu kawa pomoże wam przy osłabieniu organizmu, pomoże w przejedzeniu, rozgrzeje i zminimalizuje oznaki przeziębienia. Zimą będzie jak znalazł!

Składniki:

– 2 łyżeczki kawy mielonej

– 1,5 szklanki wody

– łyżka prawdziwego kakao

– – szczypta cynamonu

– szczypta imbiru

– łyżka miodu (ja użyłam wielokwiatowego)

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 łyżeczki kawy, a następnie cynamon i imbir. Na koniec dodajemy kakao. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie kawę przelewamy do ulubionego kubka i na chwilę odstawiamy na bok tak, aby fusy opadły na dno. Przed wypiciem kawy, możecie dodać do niej miód. Smacznego!!!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.