Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam smakowe kawy. Raz na jakiś czas staram się spróbować czegoś, czego do tej pory nie piłam. I może trudno w to uwierzyć, ale dopiero niedawno zdecydowałam się przyrządzić kawę z nutką kokosa. Wcześniej jakoś nie przepadałam za kokosowym smakiem i bałam się, że kawa z kokosem będzie zbyt słodka i mdła. Nic bardzie mylnego! Taka kawa jest prawdziwą nagrodą po ciężkim dniu. Pijąc ją ma się wrażenie, że jest się gdzieś w tropikach, z dala od codziennych trosk, pracy, biegu… Taka kawa jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. A przecież każdemu z nas od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia 🙂
Zamiast pędzić do pobliskiej kawiarni i zamawiać kokosowe cudo za połowę swoich oszczędności, radzę wam przygotować je własnoręcznie w domu. Jestem pewna, że dacie radę! Przepis, którym dziś dzielę się z wami dostałam od mojej mamy. To właśnie ona nauczyła mnie, że kawa nie musi być tylko czarna lub tylko biała. To jej zawdzięczam swoje małe kawowe przygody.
Tak naprawdę w przepisie, który znajdziecie na dole nie ma żadnej filozofii. Wszystkie składniki łączy się z sobą w odpowiednich proporcjach i gotowe! A gdy już przyrządzicie swoją małą kokosową, nie pozostanie wam nic innego, jak rozsiąść się wygodnie w fotelu i rozkoszować smakiem, który zabierze was do raju 🙂
Składniki:
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 60ml wody
– 80ml mleka 3,2%
– 20ml bitej śmietany
– 15ml syropu kokosowego
– cukier (w zależności od preferencji)
– wiórki kokosowe do dekoracji
– polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Syrop kokosowy wlewamy do szklanki (najlepiej długiej i wysokiej). Wcześniej szklankę dekorujemy wiórkami kokosowymi. W tym celu zwilżamy brzeg szklanki cytryną, a następnie maczamy w wiórkach.
Mleko spieniamy przy pomocy małej spieniarki.
Wlewamy gorące mleko do szklanki (tak do ¾ jej objętości) i dopełniamy 2 łyżeczkami mlecznej piany.
Do szklanki wlewamy porcję kawy, a więc 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w 60ml wody.
Na wierzch napoju nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.