Brownie bananowo-czekoladowe

brownie z bananów

Uwielbiam ciasta, przy których nie trzeba zbyt dużo się napracować. Wręcz przepadam za ciastami, które są mega słodkie, pyszne, a przy tym nieszkodliwe dla smukłej sylwetki. Jeszcze do niedawna namiętnie piekłam brownie z kaszy jaglanej. Do niedawna, bo jakiś czas temu odkryłam zupełnie genialne ciasto bananowo-czekoladowe. Nie dość, że robi się je banalnie prosto, to na dodatek jest zdrowe (bezglutenowe) i niezbyt tuczące. Nie ma tu ani tłuszczu, ani cukru. Słodki smak uzyskujemy dzięki bananom. Pamiętajcie, że im bardziej dojrzałe banany, tym ciasto będzie słodsze.

Dzięki temu, że proponowane brownie nie zawiera glutenu, śmiało może być pałaszowane przez osoby z nietolerancją glutenu lub nadwrażliwością na gluten. Po proponowane dziś brownie śmiało mogą sięgać również osoby z nietolerancją laktozy, bo… laktozy tu nie uświadczycie. Brzmi dobrze? Koniecznie spróbujcie jak smakuje! Jestem pewna, że się rozpłyniecie.

Uwaga! Do brownie możecie użyć czekolady gorzkiej lub mlecznej. Czekolada gorzka sprawi, że ciasto będzie mniej słodkie. Czekolada mleczna z pewnością zaspokoi ochotę na typowe słodkie co nie co. U mnie w brownie gości mleczna czekolada Milka ( sprawdź ) bo jest idealna 🙂

To co? Do dzieła!

Składniki:

– 2 dojrzałe banany

– 2 jajka

– 2 łyżki mleka kokosowego

– 125g czekolady

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/4 szklanki miodu

– 1 szklanka kakao (może być karob)

Sposób przygotowania:

Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy bananowe puree. Dodajemy pozostałe składniki poza sodą oczyszczoną. Miksujemy do idealnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy sodę i raz jeszcze miksujemy.

Foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 30-35 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy przy użyciu drewnianego patyczka. Jeśli ciasto nie będzie się lepić do patyczka to znak, że możemy je wyjąć z piekarnika. Pamiętajcie tylko o tym, że brownie ma być mokre, tak więc nie można piec go zbyt długo.

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.