Ciacho ze śliwkami

pokrojone ciasto śliwkowe podane na fioletowym talerzu

W sklepach coraz więcej śliwek. Aż żal, żeby tak leżały i się marnowały. Co powiecie na śliwkowe ciacho? Pachnie latem i wakacjami, więc na pewno Wam zasmakuje. Przepis jest bardzo prosty, a samo ciasto śliwkowe robi się niezwykle szybko. Wystarczy 10 minut, aby wszystko przygotować. Reszta czasu to samo pieczenie. Przy minimum wysiłku, otrzymujemy więc maksimum efektu. Śliwkowy smakołyk jest naprawdę przepyszny. Takie ciacha jadłam najczęściej w dzieciństwie, kiedy to jeździłam do babci na wieś. Nigdy nie sądziłam, że i ja kiedyś uraczę moich bliskich takim rarytasem. A jednak!

Ciacho doskonale smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, jednakże na drugi dzień jest jeszcze lepsze, bardziej pulchne i delikatne. Można podawać je zarówno na ciepło z cukrem pudrem i z bitą śmietaną, jak również na zimno z ulubionymi lodami waniliowymi.

Składniki:

– 4 jajka

– szklanka cukru (u mnie kokosowy, ale może być każdy inny)

– 2 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– kostka margaryny do pieczenia

– ½ kg śliwek (zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców)

Sposób wykonania:

Na samym początku oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Jeśli do białek dodacie odrobinę soli, szybciej ubijecie pianę. Pamiętajcie, że do ubijania możecie śmiało użyć miksera. Będzie szybciej i prościej.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.

W rondelku rozpuszczamy margarynę.

Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, oczywiście cały czas mieszając. Następnie ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i ciepłą margarynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę delikatnie oprószamy mąką. W ten sposób owoce nie zapadną się w cieście.

Blaszkę (może być okrągła lub podłużna) wykładamy specjalnym papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i przy pomocy drewnianej łyżki równomiernie rozkładamy.

Na cieście układamy owoce, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie rumiane, jeśli jednak takie nie będzie dopiekamy je jeszcze przez około 5-10 minut. Smacznego!!!

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.