Ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Co powiecie na ciasteczka bez mąki i bez cukru, za to pachnące orzechami i uwodzące posmakiem czekolady? Ich przygotowanie nie jest trudne i stresujące, jak to bywa w przypadku wielu innych wypieków. Co więcej – pieczenie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla całej rodziny.

Ciasteczka z masłem orzechowym to świetna alternatywa dla kupnych łakoci. Nie znajdziecie w nich żadnych sztucznych dodatków, barwników i aromatów. Wszystko jest naturalne i zdrowe. Jak wiadomo orzechy, a więc i masło orzechowe, które jest podstawowym składnikiem ciasteczek, doskonale wpływa na pracę naszego mózgu i sprawia, że mamy więcej energii. Pracujemy wydajniej i mamy lepszą koncentrację. Dodatek czekolady, mimo że gorzkiej – to jednak pozytywnie wpływa na nasz nastrój.

Z poniższego przepisu wychodzi około 15-20 ciasteczek – w zależności od tego, jak duże ulepicie. Ciasteczka nie są jakoś bardzo skomplikowane w przygotowaniu, tak więc każdy z Was na pewno sobie z nimi poradzi. Gotowi? W takim razie zaczynamy!

Składniki:

– 250g masła orzechowego

– 1/2 szklanki ksylitolu

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 30g dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70%)

– 2/3 szklanki płatków owsianych

– 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy jajko, masło orzechowe i ksylitol. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodajemy wymieszane składniki suche. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.

W międzyczasie możemy rozgrzać piekarnik do 170 – 180 stopni i pokroić czekoladę na mniejsze kawałki.

Gdy ciasto będzie gotowe (a więc odczeka swoje 30 minut) możemy przejść do formowania ciastek. Na 1 ciasteczko przypada 1 łyżka ciasta. Formujemy kulkę, a następnie ją spłaszczamy.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, od razu wbijamy w nie kawałki czekolady. I teraz najtrudniejsze – czekamy aż ciasteczka wystygną. Gdy będą gotowe, możemy się nimi zajadać do woli. Ciastka najlepiej smakują z ciepłym kakao lub kawą. Smacznego 🙂

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.