Sama nie wiem kiedy stałam się osobą, która dba o zdrowy styl życia i zdrowy sposób odżywiania się. Od jakiegoś czasu bardzo świadomie wybieram produkty spożywcze i pilnuję, aby na moim talerzu lądowały wyłącznie wartościowe dania. Oczywiście nie odmawiam sobie pyszności, a zwłaszcza słodkości. Jedynie co robię, to kupne łakocie zastępuję tymi domowymi. Staram się unikać glutenu i laktozy, bo mój organizm ich nie toleruje.
Moim ostatnim odkryciem jest tofu. Do niedawna myślałam, że weganie zastępują nim mięso. Dziś wiem, że tofu z powodzeniem sprawdza się także w słodkich łakociach. Ostatnio przygotowałam z niego fajną pastę do kanapek. Dzięki temu, że użyłam też banana – pasta wyszła cudownie słodka. Fani słodkich smaków powinni być usatysfakcjonowani. Taką pastą z powodzeniem można, a nawet trzeba zastąpić Nutellę, która mimo że pyszna, nie do końca jest zdrowa. Serek czy jak kto woli – pastę z tofu i bananów robi się bajecznie prosto i… co najważniejsze – szybko. Jesteście gotowi? Zaczynamy!
Składniki:
– 1 większy banan (najlepiej dojrzały, bo wtedy jest słodszy)
– 250g serka tofu
– 2 łyżki ksylitolu
– odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
Banana obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Serek kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na idealnie gładką masę. Podajemy jako samodzielną przekąskę, z ulubionym pieczywkiem lub waflami ryżowymi. Smacznego!!!