Czas na… wegański serek z tofu i banana

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Sama nie wiem kiedy stałam się osobą, która dba o zdrowy styl życia i zdrowy sposób odżywiania się. Od jakiegoś czasu bardzo świadomie wybieram produkty spożywcze i pilnuję, aby na moim talerzu lądowały wyłącznie wartościowe dania. Oczywiście nie odmawiam sobie pyszności, a zwłaszcza słodkości. Jedynie co robię, to kupne łakocie zastępuję tymi domowymi. Staram się unikać glutenu i laktozy, bo mój organizm ich nie toleruje.

Moim ostatnim odkryciem jest tofu. Do niedawna myślałam, że weganie zastępują nim mięso. Dziś wiem, że tofu z powodzeniem sprawdza się także w słodkich łakociach. Ostatnio przygotowałam z niego fajną pastę do kanapek. Dzięki temu, że użyłam też banana – pasta wyszła cudownie słodka. Fani słodkich smaków powinni być usatysfakcjonowani. Taką pastą z powodzeniem można, a nawet trzeba zastąpić Nutellę, która mimo że pyszna, nie do końca jest zdrowa. Serek czy jak kto woli – pastę z tofu i bananów robi się bajecznie prosto i… co najważniejsze – szybko. Jesteście gotowi? Zaczynamy!

Składniki:

– 1 większy banan (najlepiej dojrzały, bo wtedy jest słodszy)

– 250g serka tofu

– 2 łyżki ksylitolu

– odrobina cynamonu

Sposób przygotowania:

Banana obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Serek kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na idealnie gładką masę. Podajemy jako samodzielną przekąskę, z ulubionym pieczywkiem lub waflami ryżowymi. Smacznego!!!

 

 

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.