Czekoladowy budyń z płatków owsianych

Jak pewnie zauważyliście, od jakiegoś czasu pałam wyjątkową miłością do wszystkiego, co fit. Zakochałam się w fit ciastach i fit ciasteczkach. Pokochałam również fit budynie. Może i Wy się na nie skusicie? Jak zrobić fit budyń, aby był zdrowy, niezbyt kaloryczny, a do tego pyszny? Wystarczy tylko sięgnąć po płatki owsiane, masło orzechowe i miód. Brzmi interesująco? W rzeczywistości jest jeszcze lepiej.

Budyń z płatków owsianych to moje ostatnie odkrycie. Dlatego, że jest to coś nowego – raczę się nim każdego dnia! Najlepiej smakuje na drugie śniadanie. Przez to, że jest szalenie pożywny, syci na długi czas. Po takim budyniu spokojnie wytrzymacie do późnego obiadu 🙂 No i najważniejsze – budyń ten jest nieziemsko słodki, dzięki czemu zaspokaja ochotę na słodkie.

A teraz do rzeczy. Poniżej przepis na jeden z moich najbardziej ulubionych deserów ostatnich czasów. Już teraz powiem Wam smacznego. Zakasajcie rękawy i bierzcie się do gotowania! To zajmie Wam tylko chwilkę.

Składniki:

– 4 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

– szklanka mleka (u mnie bez laktozy, ale może być też każde inne)

– łyżeczka kakao

– 1 łyżka masła orzechowego

– płaska łyżka miodu płynnego

Przygotowanie:

Płatki wsypujemy do rondelka i zalewamy szklanką mleka. Wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Gdy nasz budyń zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i dodajemy masło orzechowe. Raz jeszcze całość bardzo dokładnie mieszamy. Chwilkę gotujemy, aż budyń ładnie nam zgęstnieje. Wyłączamy gaz. Dodajemy miód. Przelewamy do miseczki. Gotowe 🙂

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.