Domowe ciasteczka z morelami

W ostatnim poście dzieliłam się z Wami przepisem na dietetyczne ciasteczka z jabłkami. Dziś postanowiłam pociągnąć temat domowych wypieków i uraczyć Was przepisem na ciasteczka morelowe. Przygotowuje się je bardzo szybko, do tego w bajecznie prosty sposób. Najważniejsze, że takimi ciasteczkami możemy zajadać się zawsze i wszędzie. Niska kaloryczność ciastek sprawia, że pałaszowanie ich nie wywołuje żadnych wyrzutów sumienia. Takie ciastka możecie zaserwować sobie do kawy lub zabrać w pudełku do pracy jako drugie śniadanie. Dzięki temu, że bazą tych ciastek są płatki owsiane, słodkości te stanowią naprawdę pożywny posiłek.

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych lub tradycyjnych)

– 1/2 szklanki mleka (u mnie mleko bez laktozy)

– 12 suszonych moreli (polecam ciemne ekologiczne – bez siarki)

Sposób przygotowania:

Morelekroimy na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie blendujemy razem z mlekiem. Chodzi o to, aby otrzymana masa była dość gładka. Tak powstałą masę mieszamy z płatkami owsianymi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki układamy ciasteczka. Pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach. Smacznego!!!

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.