Lody, lody, lody! Komu lody? Osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Ja sama najchętniej jadłabym je od świtu do wieczora. Moje ulubione to czekoladowe, ale w sezonie letnim częściej sięgam po owocowe smaki. Są orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. A co powiecie na lody domowe? Na pewno w tej wersji będą o niebo zdrowsze od tych kupnych i oczywiście mniej kaloryczne. Do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych wymyślnych maszyn. Wystarczy dobry mikser i gotowe. Przygotowane osobiście lody mrozimy około 5 godzin. Po tym czasie powinny już być gotowe do spożycia. To zaczynamy!
Składniki:
– 150g truskawek
– 2 jajka
– 120g cukru pudru
– masło
– szczypta soli
– 300ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Następnie podsmażamy na maśle i dokładnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli. Dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy pozostały cukier z żółtkami. W jeszcze innej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. W jednym naczyniu łączymy wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy truskawki, mieszamy i przekładamy do pojemnika. Przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na około 5 godzin. Smacznego!!!