Domowe lody truskawkowe

Lody, lody, lody! Komu lody? Osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Ja sama najchętniej jadłabym je od świtu do wieczora. Moje ulubione to czekoladowe, ale w sezonie letnim częściej sięgam po owocowe smaki. Są orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. A co powiecie na lody domowe? Na pewno w tej wersji będą o niebo zdrowsze od tych kupnych i oczywiście mniej kaloryczne. Do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych wymyślnych maszyn. Wystarczy dobry mikser i gotowe. Przygotowane osobiście lody mrozimy około 5 godzin. Po tym czasie powinny już być gotowe do spożycia. To zaczynamy!

Składniki:

– 150g truskawek

– 2 jajka

– 120g cukru pudru

– masło

– szczypta soli

– 300ml śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Następnie podsmażamy na maśle i dokładnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli. Dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy pozostały cukier z żółtkami. W jeszcze innej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. W jednym naczyniu łączymy wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy truskawki, mieszamy i przekładamy do pojemnika. Przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na około 5 godzin. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.