Dwukolorowy koktajl z truskawkami w roli głównej

Koktajl bananowo-truskawkowy (źródło: pinterest)

Koktajl bananowo-truskawkowy (źródło: pinterest)

Z ogromnym żalem i bólem serca muszę wam zakomunikować, że sezon truskawkowy zbliża się ku końcowi. Sama nie wiem, kiedy ten czas minął, ale niestety minął. Gdzieniegdzie można jeszcze dostać truskawki, tak więc warto to wykorzystać. Ja dzisiaj z samego rana pognałam na pobliski bazarek i kupiłam ostatni już w tym roku kilogram truskawek. Część z nich spałaszuję z cukrem pudrem, a część wykorzystam do koktajlu.

Nie mam zamiaru na koniec sezonu raczyć was pierwszym lepszym przepisem na koktajl truskawkowy. Dziś zamierzam zaproponować wam coś, czemu trudno się oprzeć. Dwukolorowy koktajl z truskawek i bananów nie tylko wybornie smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Bo jak żegnać sezon, to z fasonem.

Jeszcze do niedawna myślałam, że takie dwukolorowe cuda mogę dostać wyłącznie w kawiarni. Teraz wiem, że mogę przyrządzić je samodzielnie we własnym domu. Przepis, który nie tak dawno temu znalazłam w sieci jest bajecznie prosty w wykonaniu, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty.

Uwierzcie mi, nie tylko wy zakochacie się w tej przekąsce. Wasi bliscy będą nosić was na rękach, jeśli takie cudo podacie na podwieczorek. To co? Do dzieła!

Składniki na część czerwoną:

– 200g truskawek

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżka syropu z agawy (śmiało może być też cukier)

Składniki na część białą:

– 1 banan

– 100g miąższu ananasa bez skórki

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Banana obieramy ze skórki. Oddzielnie miksujemy składniki części białej i czerwonej. Do wysokich szklanek najpierw nalewamy część białą, a później delikatnie część czerwoną. Smacznego!!!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.