Fasolowe brownie

Słodycze… chyba nigdy nie nauczę się bez nich żyć. Zamiast udawać, że ich nie lubię, lepiej przyznać się do wielkiej miłości wobec wszelkich ciast, ciasteczek, babeczek. Bo przecież trzeba jakoś sobie osładzać życie. Czyż nie? Jakiś czas temu rozkochałam się w słodkościach nazywanych przez wielu „fit”. Są to zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych łakoci, opierające się na zdrowych i starannie wyselekcjonowanych składnikach. Jednym z moich ulubionych rarytasów z kategorii zdrowych i fit jest brownie z czerwonej fasoli. Niektórzy z Was pewnie się zdziwią, jak to ciasto z fasoli? A tak to! Takie wypieki są teraz prawdziwym hitem Internetu. I naprawdę smakują nieziemsko. Fasolowe brownie niczym nie różni się od ciasta czekoladowego. Ciężko wyczuć tu smak fasoli. Jestem pewna, że Wasi bliscy czy goście nawet nie poczują, że ciacho jest z fasoli. Warto spróbować! Zakochacie się już po pierwszym kawałku 🙂

Ps. Jeśli do przygotowania ciasta użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia i bezglutenowego kakao, z powodzeniem będziecie mogli podać je osobom z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Składniki:

– puszka czerwonej fasoli

– 1/2 szklanki cukru kokosowego

– 4 jajka

– 3 łyżki oleju kokosowego (już rozpuszczonego)

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystko blendujemy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 175 stopniach.

 

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.