Fit ciastka z czerwonej fasoli

Każdemu z nas należy się chwila wytchnienia z filiżanką dobrej herbaty lub aromatycznej kawy. Każdemu z nas należy się także chwila z odrobiną słodyczy. Jeśli wybierzemy słodkości w wydaniu fit, wówczas będziemy mogli rozkoszować się nimi bez zbędnych wyrzutów sumienia. Co powiecie na ciastka z czerwonej fasoli? Ja je uwielbiam! Doskonale wiem, co teraz sobie myślicie. Jak ciastka z fasoli mogą w ogóle smakować i jeszcze być słodkie. Otóż mogą. Co więcej – fasolowe ciacha w ogóle nie przypominają fasolowych wypieków. Nawet jeśli bardzo się postaracie, to i tak nie wyczujecie smaku fasoli. A dzięki temu, że fasolowe cuda zrobione są wyłącznie ze zdrowych – fit składników, można się nimi zajadać od rana do wieczora. Ja tak robię 🙂

Ciastka robi się w bardzo prosty sposób. Ich pieczenie także nie trwa długo. Przepis jest idealną propozycją dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Z powodzeniem mogą po niego sięgnąć także wszystkie osoby na diecie i dbające o smukłe kształty. No to zaczynamy!

Składniki:

– puszka czerwonej fasoli

– 2 łyżki oleju kokosowego (już rozpuszczonego)

– 5 łyżek syropu z agawy

– 2 łyżki mleka roślinnego

– 2 łyżki kakao lub karobu (jeśli jesteście uczuleni na kakao)

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

– trochę gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki – za wyjątkiem gorzkiej czekolady, przekładamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę. Ciasto odstawiamy na około 10 minut tak, aby siemię lniane zadziałało w odpowiedni sposób. W tym czasie możemy zająć się czekoladą i posiekać ją na drobniejsze kawałki, którymi później udekorujemy wierzch ciastek.

Wracam do naszego ciasta. Przy użyciu dużej łyżki, nakładamy po jednej porcji na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko delikatnie spłaszczamy. Każde – posypujemy kawałkami czekolady. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy je do wystudzenia. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.