FIT ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe (źródło: pinterest)

ciasto czekoladowe (źródło: pinterest)

Uwielbiam słodkości, zwłaszcza te, które nie tuczą. Jeśli mają w sobie dodatek czekolady – uwielbiam je jeszcze bardziej. A jeśli do tego przygotowuje się je w zaledwie parę minut – wielbię ponad wszystko 😉

Co powiecie na iście czekoladowe ciasto w wydaniu fit? Nie tuczy, jest zdrowe i do tego smakuje tak, że łatwo zapomnieć o całym świecie. Tego typu ciasto wyciągnie was z każdej chandry, pozwoli zdobyć każde serce i zadowoli najbardziej wymagającą teściową… o ile oczywiście zdąży załapać się na ostatni kawałek, bo ciasto znika w oka mgnieniu.

Czego potrzebujemy do zrobienia czekoladowego ciasta fit? Na pewno 15 minut wolnego czasu. Do tego tabliczki dobrej czekolady (obowiązkowo gorzkiej) i masła orzechowego. Co do tego ostatniego, to jeszcze wam nie mówiłam, ale mam na jego punkcie podobną obsesję, co na punkcie czekolady. Jeśli jeszcze nie jedliście masła orzechowego, koniecznie nadróbcie zaległości!

Do naszego fit ciasta przygotujcie jeszcze blanszowane migdały, płatki owsiane, nerkowce i rodzynki. Możecie też dodać świeże owoce, np. borówki.

Składniki:

– 1/2 tabliczki czekolady (u mnie 90% kakao)

– 3 łyżki masła orzechowego (u mnie bez soli i bez cukru)

– 100g płatków owsianych górskich

– 200g nieblanszowanych migdałów

– 50g rodzynek

– 70g nerkowców

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, za wyjątkiem czekolady, wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do foremki. Czekoladę dzielimy na mniejsze części, a następnie roztapiamy (np. w kąpieli wodnej). Roztopioną czekoladę nakładamy na uprzednio przygotowaną i umieszczoną w foremce masę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!!!

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.