Jesienna rozpusta – ciasto z gruszką

Ciasto z gruszką (źródło: pinterest)

Ciasto z gruszką (źródło: pinterest)

Jesień to czas, kiedy najchętniej zaszyłabym się w domu pod ciepłym kocem, z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem domowego ciasta. Jako, że nie jestem fanką spadających liści, czy chłodniejszych dni bez słońca, muszę ratować swoje samopoczucie jak tylko się da. Zazwyczaj receptą na udany dzień są szaleństwa w kuchni. Nic tak nie poprawia nastroju, jak pieczenie ulubionego ciasta, a potem pałaszowanie go do ostatniego okruszka…

W ostatnim czasie stałam się fanką ciast owocowych, a raczej z owocami. Latem zajadałam się ciastami z truskawkami, wiśniami i malinami. Z końcem lata nadszedł czas na ciasta ze śliwkami. Dziś otwieram sezon na ciasta gruszkowe. Z pewnością przyznacie mi rację, że gruszki są dość wdzięcznym tematem kulinarnym i można wyczarować z nich cuda.

Oczywiście to, że uwielbiam królować w kuchni, nie oznacza tego, że lubię spędzać w niej po kilkanaście godzin dziennie. Z czystego lenistwa preferuję przepisy na ciasta, które są i łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nic tak nie cieszy, jak maksimum efektu przy minimum wysiłku.

Parę dni temu miałam okazję jeść pyszne ciacho z gruszkami. Smakołyk ten był dziełem mojej przyjaciółki, która w pieczeniu słodkich łakoci nie ma sobie równych. Nie byłabym sobą gdybym wychodząc od niej nie zgarnęła przepisu. Poniżej dzielę się nim z wami.

Ciasto z gruszkami nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i cudnie pachnie. Jak dla mnie jest najlepszą „wisienką na torcie” jesiennych dni. Poprawia humor, rozwesela i sprawia, że życie staje się piękniejsze. Jak dla mnie nie ma nic lepszego na długie jesienne dni i wieczory. Jestem pewna, że i wy zasmakujecie w tym cieście i będziecie raczyć nim swoich bliskich.

Ciasto z gruszką (źródło: pinterest)

Ciasto z gruszką (źródło: pinterest)

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– pół szklanki cukru

– 1/3 szklanki oleju

– jajko

– gruszka pokrojona w plastry

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta sody oczyszczonej

– sól

Sposób wykonania:

Jajko ubijamy mikserem. Dodajemy do niego olej i cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Gdy jajko ładnie połączy się z olejem i cukrem, do całości dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy o średniej wielkości, a na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Ja robię to zawsze przy pomocy drewnianego patyczka. Jeśli patyczek się nie lepi to znak, że ciasto jest już upieczone. Jeśli patyk jest klejący, ciasto dopiekamy przez kolejne 10 minut. Smacznego!!!

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.