Lubicie słodycze? Ja uwielbiam i tak naprawdę nie wyobrażam sobie bez nich życia. Codzienna popołudniowa kawka musi być u mnie podana w towarzystwie ciastek lub ciasta. Aby jednak nie gryzły mnie żadne wyrzuty sumienia, zamiast kupnych słodkości, podaję domowe wypieki. Są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Są też o wiele mniej kaloryczne, dzięki czemu nie stanowią zagrożenia dla naszej sylwetki. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na proste, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie nieziemsko smaczne ciasteczka jabłkowe. Mam nadzieję, że zasmakujecie w nich tak, jak ja zasmakowałam. Smacznego!!!
Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki bezglutenowe)
– 1 jajko
– 2 jabłka
– garść suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie przerzucamy na patelnię i podsmażamy do uzyskania konsystencji musu. Studzimy. Płatki owsiane przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajko i żurawinę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przestudzony mus jabłkowy i całość ponownie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasteczka. Ja robię to przy pomocy zwykłej łyżki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.