Są trzy rzeczy, których nie potrafię sobie odmówić w wakacje: kawa mrożona, owocowy sorbet i lody. Gdybym tylko mogła, raczyłabym się nimi od rana do wieczora. Kawa genialnie orzeźwia i cudownie rozpieszcza zmysły. Z kolei sorbet i lody doskonale gaszą pragnienie i zaspokajają ochotę na słodkie co nie co.
Tak naprawdę nie wyobrażam sobie leniwego popołudnia lub poranka bez mrożonej kawy w ręku. Sorbetem lub lodami dość często zastępuje tradycyjne obiady. Gdy temperatury sięgają 30 stopni nie mam ochoty na klasyczny posiłek. Taki zmrożony sorbet w zupełności mi wystarcza. Co więcej moimi ulubionymi wynalazkami lubię raczyć też moich przyjaciół. Przyrządzając zarówno jedno, jak i drugie i trzecie nie napracujemy się za bardzo, a efekt będzie zawsze zadowalający.
Dziś, wbrew pozorom, nie zaproponuję wam ani przepisu na kawę mrożoną, ani też przepisu na sorbet. W zanadrzu mam bowiem coś równie pysznego. Jeśli chcecie zapomnieć o całym świecie, koniecznie spróbujcie lodów malinowych! To, że doskonale orzeźwiają to jedno. To, że smakują jak niebo, to drugie! 🙂
Proponowane przeze mnie lody malinowe są doskonałą alternatywą dla lodów kupnych. Są mniej kaloryczne od produktów, które znajdziemy w każdym sklepie. Są także bardziej zdrowe, bowiem powstają na bazie jogurtu naturalnego. Ja na pewno zrobię je na nadchodzący weekend. A wy, dacie się skusić?
Składniki:
– szklanka malin
– 2 łyżki cukru
– 125ml jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Maliny umieszczamy w dowolnym naczyniu. Zalewamy je jogurtem. Dodajemy cukier i całość miksujemy za pomocą blendera. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Biorąc pod uwagę to, że naszych lodów nie musimy w trakcie mrożenia mieszać, możemy od razu przełożyć je do foremek, w których później będziemy chcieli je podać. Smacznego!!!