Nie umiem żyć bez ciastek i ciasteczek. Osobiście uważam, że kawa bez ciasteczka w ogóle się nie liczy. Aby jednak ta moja słabość nie wyszła mi bokiem, a raczej nie weszła w boczki, sięgam wyłącznie po domowe wypieki w wersji fit. Wierzcie mi, że smakują one o niebo lepiej niż te kupne, nafaszerowane sztucznymi dodatkami, kilogramami cukru i nie wiadomo czym jeszcze 😉 Dziś proponuję wam ciasteczka owsiane z bakaliami. Jeśli chodzi o bakalie to wachlarz jest dość bogaty i każdy może dodać swoje ulubione. Ja zazwyczaj dodaję to, co akurat mam pod ręką: żurawinę, suszone morele, śliwki, orzechy, itp. Elementem wiążącym wszystkie składniki jest banan. Owoc ten nadaje ciasteczkom słodkiego smaku. Jeśli jednak nie możecie spożywać bananów, zamiast niego, użyjcie miodu.
Składniki:
– 50g płatków owsianych
– 1 banan (im bardziej dojrzały, tym lepiej)
– garść żurawiny suszonej
– garść suszonych moreli
– garść suszonych śliwek
– garść rodzynek
– garść migdałów (rozdrobnionych)
– garść orzechów włoskich (rozdrobnionych)
Sposób wykonania:
Suszone owoce kroimy na mniejsze części. Wsypujemy do miski i dodajemy do nich płatki owsiane. Mieszamy. Następnie dodajemy obranego i rozgniecionego (najlepiej przy pomocy widelca) banana. Jeśli zrezygnujecie z banana, wówczas dodajecie miód (najlepiej według własnego uznania).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą łyżką nakładamy kleksy z uprzednio przygotowanej masy, a następnie lekko je spłaszczamy. Pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na bok do wystygnięcia.