Dziś będziemy pić lemoniadę! Lubicie? Przyrządzacie od czasu do czasu? Ja nie wyobrażam sobie ciepłych, a zwłaszcza upalnych dni bez orzeźwiającego, żółtego napoju. Delikatnie kwaśna lemoniada, przełamana nutą słodyczy smakuje chyba każdemu nie tylko małym, ale i dużym. Jej przygotowanie jest szalenie proste. Na pewno warto zadać sobie odrobinę trudu i zamiast sklepowej lemoniady, pić własną – domową. Pycha!
Składniki:
– 6 cytryn
– 1,5l wody mineralnej
– świeża mięta
– 100g cukru
– szczypta soli
– lód (najlepiej skruszony)
Sposób wykonania:
Cytryny myjemy, a następnie wyciskamy z nich sok. Liście świeżej mięty delikatnie rozgniatamy przy pomocy moździerza. Do dużego dzbanka wlewamy wodę. Dodajemy sok z cytryn, cukier i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy miętę.
Do szklanek wsypujemy rozkruszony lód. Wlewamy lemoniadę. Dekorujemy plasterkami cytryny i… gotowe! 🙂