Czekoladowy budyń z płatków owsianych

Jak pewnie zauważyliście, od jakiegoś czasu pałam wyjątkową miłością do wszystkiego, co fit. Zakochałam się w fit ciastach i fit ciasteczkach. Pokochałam również fit budynie. Może i Wy się na nie skusicie? Jak zrobić fit budyń, aby był zdrowy, niezbyt kaloryczny, a do tego pyszny? Wystarczy tylko sięgnąć po płatki owsiane, masło orzechowe i miód. Brzmi interesująco? W rzeczywistości jest jeszcze lepiej.

Budyń z płatków owsianych to moje ostatnie odkrycie. Dlatego, że jest to coś nowego – raczę się nim każdego dnia! Najlepiej smakuje na drugie śniadanie. Przez to, że jest szalenie pożywny, syci na długi czas. Po takim budyniu spokojnie wytrzymacie do późnego obiadu 🙂 No i najważniejsze – budyń ten jest nieziemsko słodki, dzięki czemu zaspokaja ochotę na słodkie. Continue reading

Gorąca czekolada z nutą chili i cynamonu

Zima w pełni, a to oznacza jedno – musimy się ratować na wszelkie możliwe sposoby i rozgrzewać nasz organizm. W przeciwnym razie, nie będziemy mieć ochoty na nic. Rozgrzewać możemy się na sto różnych sposobów. Warto jednak pokusić o ten, który przy okazji rozpieści nasze zmysły i dostarczy dużo frajdy. Co powiecie na gorącą czekoladę? Nie mam tu jednak na myśli czekolady z torebki, którą zalewa się wodą. Taka w ogóle nie smakuje, nie wspominając już o tym, że z prawdziwą czekoladą ma niewiele wspólnego. Jeśli mamy robić czekoladę, to tylko z przytupem! Continue reading

Fit: ciastka owsiane z bakaliami

387162045d56d51081123f8ff1aa97d6

Któż z nas nie lubi słodyczy? Niestety większość unika ich ze względu na dietę. Niepotrzebnie. Bo przecież nawet będąc na diecie zasługujemy na chwile pysznego zapomnienia. Aby jednak nie zaszkodzić własnej sylwetce, zamiast kupnych łakoci, róbmy sobie własne – fit!

W dzisiejszym poście mam dla Was przepis na rewelacyjne i co najważniejsze – nietuczące ciastka. Moje ciasteczka są w pełni naturalne, nie zawierają niezdrowego tłuszczu, cukru, ani sztucznych dodatków. Słodycz, jaka tu dominuje wynika z zastosowanych bakalii. Tylko tyle. Zawarte w ciasteczkach składniki to nie tylko słodycz, ale także prawdziwa bomba energetyczna. Wystarczy tylko wspomnieć o orzechach, które mają genialny wpływ na nasz mózg. Bakalie, podobnie z resztą jak płatki owsiane to z kolei źródło witamin i minerałów. Niestety… moje ciastka owsiane poza tym, że mają milion plusów, mają też jeden minus – znikają szybciej, niż się pojawią. Naprawdę trudno im się oprzeć! Z poniższego przepisu wychodzi około 20 fit ciastek, tak więc będziecie mieć naprawdę solidną dawkę zdrowych łakoci na kilka najbliższych dni 🙂 Continue reading

Czas na śniadanie: owsianka o smaku chałwy

2c4b6d073bdf4d0e2edf90c3b5b6d5e9

Przyszła zima, a to oznacza jedno – czas na ciepłe i energetyczne śniadania. Co powiecie na rozgrzewającą owsiankę? Jest niesamowicie pyszna, sycąca i potrafi zaspokoić nawet wilczy głód. Poza tym zapewnia uczucie pełności na długi czas, co ustrzeże nas przed chęcią podjadania nie zawsze zdrowych przekąsek. Jeśli tak jak ja należycie do osób, które nie tolerują glutenu, zamiast tradycyjnych płatków owsianych, sięgnijcie po te w wersji bezglutenowej (z przekreślonym kłosem). Z poniższego przepisu wychodzi 1-2 porcje, w zależności od apetytu 😉 Continue reading

Pyszne i zdrowe: ciasteczka z mała orzechowego

cookies

źródło: pixabay.com

Sezon jesienny sprzyja większemu podjadaniu. Niestety wiem to z własnego doświadczenia. Gdy za oknem robi się szaro, buro i nijako, a temperatury spadają coraz bliżej zeru – większość z nas ratuje się pysznym co nie co. Zazwyczaj sięgamy po czekoladę lub inne słodycze, które teoretycznie mają nam dostarczyć energii i poprawić samopoczucie. No właśnie – teoretycznie, bo większość z kupnych rarytasów, nie ma nic wspólnego z energią i zdrowiem. Dlatego też ja proponuję Wam zdrowsze słodycze. Dziś na tapetę weźmiemy ciasteczka na bazie masła orzechowego. A jak orzechy, to spora dawka dobrej energii. Continue reading

Zdrowa przyjemność – pieczone jabłka

pieczone jabłko z miodem i cynamonem

Końcówka września to najlepszy czas na jabłka i desery z jabłek. Niestety w ostatnim czasie nie mam zbyt dużo czasu, aby piec jabłkowe ciasta. Szarlotki uwielbiam, ale na nie muszę jeszcze chyba poczekać. Zamiast jabłecznika czy jak kto woli szarlotki, serwuję sobie pyszne i zdrowe jabłuszka pieczone. Wy też możecie to zrobić. Wystarczy, że posiadacie piekarnik i zdrowy deser w przeciągu paru minut może wylądować na waszym talerzu.

W zależności od waszych indywidualnych upodobań smakowych, możecie uraczyć się jabłkiem w karmelu lub z miodem. Ja wybieram ten ostatni, bo karmel jest dla mnie za słodki. Do miodu lubię dodawać bakalie i dziś też je dodam. U mnie nie może obejść się także bez cynamonu. Dziś podam go w towarzystwie kardamonu. Zarówno jedna, jak i druga przyprawa świetnie rozgrzewa i jeszcze lepiej podkręca metabolizm.

Taki deser na pewno poprawi wam humor i będzie najlepszym rozwiązaniem na pochmurny jesienny dzień. Smacznego 🙂

Składniki:

– 1 średniej wielkości jabłko

– łyżka miodu (u mnie lipowy)

– garść orzechów włoskich

– garść rodzynek

– garść żurawiny

– szczypta cynamonu

– szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Jabłko myjemy i wydrążamy z niego gniazdo nasienne, tworząc w owocu wgłębienie. Z rozdrobnionych orzeszków włoskich, rodzynek, żurawiny, miodu, cynamonu i kardamonu przygotowujemy nadzienie. Gotowym farszem wypełniamy jabłko.

Owoc owijamy w folię aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 30 minut.

Ps. Na jabłko możecie wyłożyć gałkę lodów waniliowych. Wówczas deser będzie kompletny 🙂

Brownie bananowo-czekoladowe

brownie z bananów

Uwielbiam ciasta, przy których nie trzeba zbyt dużo się napracować. Wręcz przepadam za ciastami, które są mega słodkie, pyszne, a przy tym nieszkodliwe dla smukłej sylwetki. Jeszcze do niedawna namiętnie piekłam brownie z kaszy jaglanej. Do niedawna, bo jakiś czas temu odkryłam zupełnie genialne ciasto bananowo-czekoladowe. Nie dość, że robi się je banalnie prosto, to na dodatek jest zdrowe (bezglutenowe) i niezbyt tuczące. Nie ma tu ani tłuszczu, ani cukru. Słodki smak uzyskujemy dzięki bananom. Pamiętajcie, że im bardziej dojrzałe banany, tym ciasto będzie słodsze. Continue reading

FIT ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe (źródło: pinterest)

ciasto czekoladowe (źródło: pinterest)

Uwielbiam słodkości, zwłaszcza te, które nie tuczą. Jeśli mają w sobie dodatek czekolady – uwielbiam je jeszcze bardziej. A jeśli do tego przygotowuje się je w zaledwie parę minut – wielbię ponad wszystko 😉

Co powiecie na iście czekoladowe ciasto w wydaniu fit? Nie tuczy, jest zdrowe i do tego smakuje tak, że łatwo zapomnieć o całym świecie. Tego typu ciasto wyciągnie was z każdej chandry, pozwoli zdobyć każde serce i zadowoli najbardziej wymagającą teściową… o ile oczywiście zdąży załapać się na ostatni kawałek, bo ciasto znika w oka mgnieniu. Continue reading

Ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Co powiecie na ciasteczka bez mąki i bez cukru, za to pachnące orzechami i uwodzące posmakiem czekolady? Ich przygotowanie nie jest trudne i stresujące, jak to bywa w przypadku wielu innych wypieków. Co więcej – pieczenie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla całej rodziny.

Ciasteczka z masłem orzechowym to świetna alternatywa dla kupnych łakoci. Nie znajdziecie w nich żadnych sztucznych dodatków, barwników i aromatów. Wszystko jest naturalne i zdrowe. Jak wiadomo orzechy, a więc i masło orzechowe, które jest podstawowym składnikiem ciasteczek, doskonale wpływa na pracę naszego mózgu i sprawia, że mamy więcej energii. Pracujemy wydajniej i mamy lepszą koncentrację. Dodatek czekolady, mimo że gorzkiej – to jednak pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Continue reading

Ciasto bananowo-czekoladowe w wersji fit

ciasto bananowo czekoladowe

Bez glutenu, bez tłuszczu, bez cukru… Czy takie ciasto może dobrze smakować? Nie dość, że może, to jeszcze smakuje! Jest idealną propozycją dla osób będących na diecie, dbających o zdrowe odżywianie lub chcących zrzucić zbędne kilogramy. To ciasto, po które mogą sięgać osoby z ograniczoną tolerancją na gluten. Obecność kakao i gorzkiej czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak typowe brownie. Jest cudownie aromatyczne i iście czekoladowe. Zarówno fani czekolady, jak i bananów powinni być wniebowzięci.

Ciasto robi się szybko i bajecznie prosto. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby zrealizować poniższy przepis. Posmak bananów i czekolady doskonale współgra z porannym kakao i popołudniową kawą. Tego typu ciastem możecie zajadać się zarówno na śniadanie, jak i deser. Dzięki temu, że nie ma w nim zbyt dużo kalorii, możecie pałaszować je bez zbędnych wyrzutów sumienia. To co? Jesteście gotowi? Podwijamy rękawy w koszuli i bierzemy się za pieczenie!

Składniki:

– 2 banany

– 2 jajka

– odrobina olejku waniliowego

– 2 łyżki mleka kokosowego

– 1 szklanka kakao (może być też karob)

– 125g gorzkiej czekolady (minimum 70%)

– 1/4 szklanki miodu

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W kielichu blendera umieszczamy banany i miksujemy na idealnie gładką masę. Gotowa konsystencja ma przypominać puree.

Do bananowego puree dodajemy pozostałe składniki, poza sodą oczyszczoną. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sodę. Mieszamy.

Płytką blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka. Ciasto nie może być surowe. Uwaga! Gotowe ciasto będzie lekko lepkie. Dlatego też należy uważać z jego dopiekaniem. Im dłużej ciasto będzie pozostawało w piekarniku, tym będzie suchsze. Smacznego!!!