Lubicie ciasta? Ja uwielbiam. Może nie powinnam się do tego przyznawać, ale słodkości prosto z piekarnika mogłabym jeść codziennie. Dużą frajdę sprawia mi też samo pieczenie. Ciągle wynajduję jakieś przepisy, które później nieco modyfikuję i realizuję we własnej kuchni. W dzisiejszym poście postanowiłam podzielić się z wami przepisem na genialne ciasto z żurawiną i lukrem pomarańczowym.
Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że żurawina jest owocem szalenie zdrowym i bogatym w witaminy. Warto ją jeść zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to nasza odporność wystawiana jest na różnego rodzaju próby. Przez to, że żurawina jest dość kwaśna, ciasto nie jest słodkie. Jedynym słodkim akcentem w cieście jest lukier zrobiony z soku pomarańczowego. Ciasto idealnie smakuje do popołudniowej kawy, ciepłego mleka i kakao 🙂
Składniki:
– 350g mąki pszennej
– 300g żurawiny (może być świeża lub mrożona)
– 5 jajek
– 200ml mleka
– 200g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 170g cukru
– ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
– skórka otarta z jednej pomarańczy
Składniki na lukier:
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Sposób wykonania:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Masło z cukrem ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajka, skórkę z pomarańczy, ekstrakt pomarańczowy i miksujemy. Na przemian dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy do połączenia się składników.
Składniki na lukier ucieramy przy pomocy grzbietu łyżki aż do uzyskania lekko gęstej masy. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru lub wody, regulując konsystencję masy.
Blaszkę (o wymiarach 33x23cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, a na wierzchu równomiernie układamy żurawinę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, polewamy je uprzednio przygotowanym lukrem. Smacznego!!!