Nie wiem jak wy, ale ja mam ogromną słabość do truskawek. Mogłabym zajadać się nimi od rana do wieczora. Mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Truskawki mają to do siebie, że można je podawać na sto różnych sposobów. Oczywiście najbardziej lubię je w wersji surowej, prosto z koszyczka, kiedy to pachną jeszcze poranną rosą i słońcem. Jednakże równie doskonale smakują z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, cukrem pudrem, jak również pod kruszonką i w cieście. Wyśmienicie smakują też w koktajlu oraz smoothie. Szkoda tylko, że sezon na truskawki trwa tak krótko. Nim zdążą pojawić się na dobre, znikają… Dlatego też póki są, korzystajmy i jedzmy je garściami.
W dzisiejszym poście postanowiłam podzielić się z wami genialnym przepisem na ciasto z truskawkami. Nie jest to jednak zwykłe ciasto, tylko kruche i z kruszonką. Któż jej nie lubi? U mnie w domu to właśnie ona znika jako pierwsza z talerza. Później dopiero jedzona jest cała reszta. Wbrew pozorom ciasto robi się szybko i bajecznie prosto, a efekt końcowy jest zachwycający. W całym domu pachnie tak pięknie, że trudno skupić się na czymkolwiek innym. Truskawki połączone z wanilią, której użyłam w przepisie tworzą duet idealny. Ciasto podajemy solo lub z lodami waniliowymi. Pycha!
Składniki:
– 500g truskawek
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– pół szklanki cukru pudru
– 50g cukru (ja używam drobnego cukru brązowego)
– 200g masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier puder, żółtka i rozpuszczone masło. Całość rozcieramy palcami, aż uzyskamy jednolitą kruszonkę, konsystencją przypominającą mokry piasek.
Truskawki kroimy w połówki. Dodajemy brązowy cukier, ekstrakt, wydrążone ziarna laski wanilii i mąką ziemniaczaną. Mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem i na jej dno wysypujemy około 2/3 kruszonki. Dociskamy dłonią, tak aby uzyskać ładny i zwarty spód.
Na warstwę z kruszonki wykładamy truskawki. Owoce posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.