Pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem

Pieczone jabłka z żurawiną (źródło: pinterest)

Pieczone jabłka z żurawiną (źródło: pinterest)

Najprostszy i najpyszniejszy deser świata? Pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem! Mogłabym zajadać się nim od rana do wieczora. Smakuje wybornie, a do tego nie tuczy. Można go serwować bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Jabłka piekę namiętnie nie tylko dla siebie, ale także dla dzieci swojej najlepszej przyjaciółki. Maluchy przepadają za jabłuszkami w takiej postaci. Również moi dorośli goście zajadają się nimi, aż „uszy się trzęsą”. Deser ten spisze się zarówno na co dzień, jak również przy okazji większych imprez.

Do pieczenia proponuję wam wybrać niewielkie jabłka o miękkim miąższu. Ja osobiście zawsze sięgam po jabłka Cortland. Spisują się wyśmienicie! Na początku próbowałam zapiekać jabłuszka pod przykryciem. Teraz jednak piekę je bez przykrycia, bo tak smakują lepiej. Koniecznie użyjcie też blaszki, to znaczy owoce tuż przed pieczeniem poukładajcie na blaszce do pieczenia. Smacznego!!!

Jabłka z żurawiną i płatkami migdałowymi (źródło: pinterest)

Jabłka z żurawiną i płatkami migdałowymi (źródło: pinterest)

Składniki:

– 4 jabłka

– 4 łyżki suszonej żurawiny

– 1 łyżka płynnego miodu

– garść płatków migdałowych

– cynamon (według uznania)

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Środek oprószamy cynamonem. Ja zawsze daję dużo cynamonu, bo uwielbiam jego smak i aromat.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Żurawinę dokładnie mieszamy z miodem, płatkami migdałowymi i faszerujemy nią jabłka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Raz na jakiś czas można zajrzeć do jabłek, by zobaczyć, czy nie są gotowe wcześniej.

Gorące jabłka posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! 🙂

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.