Pieczone jabłuszko

Jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu… Ale pod warunkiem, że będzie to jabłko pieczone! Niby deser banalny, ale jakże pyszny. Przy odrobinie fantazji, może być też zaskakujący. Moja ulubiona wersja? Oczywiście z cynamonem i migdałami. Bo to trio najlepsze na świecie! Pieczonym jabłkiem z cynamonem i migdałami mogłabym zajadać się od rana do wieczora. Smakuje wybornie, a do tego nie tuczy. Można go serwować bez zbędnych wyrzutów sumienia. Brzmi idealnie? Jest idealnie 🙂

Do pieczenia proponuję wam wybrać niewielkie jabłka o miękkim miąższu. Ja osobiście zawsze sięgam po jabłka cortland. Spisują się wyśmienicie! Doradzam również piec jabłka bez przykrycia, bo tak smakują o niebo lepiej.

Składniki:

– 4 jabłka

– 1 łyżka płynnego miodu

– garść płatków migdałowych

– cynamon

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Środek oprószamy cynamonem. Ja zawsze daję dużo cynamonu, bo uwielbiam jego smak i aromat. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Płatki migdałowe mieszamy razem z miodem i faszerujemy nimi jabłuszka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gorące jabłka możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.