Piernikowa czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco (źródło: pinterest)

Czekolada na gorąco (źródło: pinterest)

Mimo, że wiosnę czuć już w powietrzu, to jednak ja wciąż lubię sięgać po napoje, które rozgrzewają organizm. Ot, takie przyzwyczajenie po zimie. Od pewnego czasu lubię rozpieszczać siebie i znajomych czekoladą na gorąco. Nie jest to jednak klasyczna czekolada, którą można kupić w każdej kawiarence. Ta moja pachnie i smakuje piernikiem. Na myśl przywodzi święta, jednak nie tylko w święta można ja pić. Ja popijam ją teraz… w marcowe wieczory.

Mam nawet swój rytuał… biorę gorącą kąpiel, przygotowuję piernikową czekoladę na gorąco, przynoszę wielki ciepły koc, włączam ulubiony film i… odpływam… Uwierzcie mi, nie ma chyba nic bardziej relaksującego. Polecam!

Jak zrobić piernikowe cudo? Przepis znajdziecie poniżej. Na początku polecam wam dodać mniej przypraw i dopiero próbując czekolady, dodawać ich odpowiednią ilość tak, żeby później nie okazało się, że czegoś jest za dużo.

pinterest

pinterest

Składniki na jedną porcję:

– ½ szklanki śmietanki (takiej, której używa się do kawy)

– ½ szklanki mleka

– ½ czekolady mlecznej

– pół łyżki naturalnego, ciemnego kakao

– pół łyżeczki mielonego kardamonu

– szczypta gałki muszkatołowej

– szczypta chili w proszku

– szczypta imbiru

– szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietankę i mleko. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę, a następie kakao i przyprawy. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zagotowujemy. Gorącą czekoladę przelewamy do ulubionej filiżanki. Napój możemy udekorować bitą śmietaną. Smacznego!!!

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.