Pokusa grzechu warta, czyli rzecz o tarcie czekoladowej

Tarta czekoladowa (źródło: pinterest)

Tarta czekoladowa (źródło: pinterest)

Któż z nas nie lubi czekolady? Ja jestem jej ogromną fanką. Prawda jest taka, że mogłabym zajadać się nią od rana do wieczora.. Uwielbiam czekoladę w rozmaitej postaci. Chętnie pałaszuję słodki rarytas w postaci tabliczki czekolady, lodów, musu, jak i ciast.

W ostatnim czasie znalazłam w sieci genialny przepis na jeszcze bardziej genialną tarte czekoladową. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym jej troszkę nie zmodyfikowała. Do klasycznej tarty dodałam warstwę rozpływającego się w ustach musu, dzięki czemu łakoć stał się subtelniejszy, a jednocześnie jeszcze bardziej warty grzechu. Jak dla mnie… czysta rozkosz! Takie ciacho nie tylko pomoże pozbyć się jesiennej chandry, ale także sprawi, że szara rzeczywistość okaże się bardziej kolorowa. Cóż mogę jeszcze powiedzieć? Jeśli kiedykolwiek przyszło mi się zastanawiać, jak smakuje niebo, to teraz już wiem.

Wbrew pozorom przepis nie jest taki trudny do zrealizowania, jak mogłoby się to wydawać. Jestem pewna, że poradzicie sobie z nim bez żadnych problemów. A więc do dzieła!

Tarta czekoladowa (źródło: pinterest)

Tarta czekoladowa (źródło: pinterest)

Składniki na ciasto kruche:

– 125g schłodzonego masła

– 1 szklanka mąki pszennej

– 2 łyżki kakao

– 0,5 szklanki cukru

– jajko

– szczypta soli

Składniki na mus czekoladowy:

– 250ml śmietanki kremówki

– 200g ciemnej czekolady

– 2 jajka

– 3 łyżki cukru

Sposób wykonania ciasta:

Schłodzone masło ucieramy z cukrem, mąką, kakao i solą. Następnie dodajemy jajko i całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy placek, który zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 35 minut. Gdy ciasto będzie już zimne, wałkujemy je na grubość 3mm i układamy w foremce do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 15 minut.

Sposób wykonania musu:

Do niewielkiego garnuszka (rondelka) wlewamy śmietanę kremówkę, a następie ją podgrzewamy. Należy robić to bardzo ostrożnie tak, aby śmietanka nie zagotowała się nam. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Jajka ucieramy na puszystą masę i ostrożnie dodajemy je do czekolady. Jeśli uznacie, że cukru jest za mało, możecie dodać go więcej.

Tak powstałą masę przelewamy na upieczony w między czasie spód tarty. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Kiedy tarta wystygnie, polewamy ją polewą czekoladową.

Słodkie cudo doskonale smakuje podane samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionych owoców. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.