Pomysł na… letnie ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami (źródło: pinterest.com)

Ciasto ze śliwkami (źródło: pinterest.com)

Sezon letni to czas, który obfituje w śliwki. W sklepach, jak i na pobliskich bazarkach dostępnych jest wiele gatunków tych pysznych i niezwykle zdrowych owoców. Moim ulubionym są węgierki, choć muszę przyznać, że w tym roku moje serce skradły także duże i czerwone śliwki (niestety ich nazwy nie kojarzę).

Samo patrzenie na te owoce powoduje u mnie wzmożoną pracę ślinianek. Śliwki mogłabym jeść codziennie i to w każdej postaci. W momencie, kiedy w sieci znalazłam przepis na ciasto ze śliwkami, wiedziałam, że jak najszybciej muszę go wypróbować i tak też zrobiłam.

Cóż mogę powiedzieć? Przepis jest bardzo prosty, a samo ciasto robi się niezwykle szybko. Wystarczy 10 minut, aby wszystko przygotować. Reszta czasu to samo pieczenie. Przy minimum wysiłku, otrzymujemy więc maksimum efektu. Śliwkowy smakołyk jest naprawdę przepyszny. Takie ciasta jadłam w dzieciństwie, kiedy to jeździłam do babci na wieś. Nigdy nie sądziłam, że i ja kiedyś uraczę moich bliskich takim rarytasem. A jednak!

Muszę wam powiedzieć, że ciasto doskonale smakuje jeszcze tego samego dnia, zaraz po wyjęciu z piekarnika, jednakże na drugi jest jeszcze lepsze, bardziej pulchne i delikatne. Można podawać je zarówno na ciepło z cukrem pudrem i z bitą śmietaną, jak również na zimno z ulubionymi lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

Z pewnością nie będzie przesadą, jeśli powiem, że przepis na to ciasto może być najlepszym kołem ratunkowym w kryzysowych sytuacjach, np. jeśli zachce się wam czegoś słodkiego lub goście w ostatniej chwili zapowiedzą swoją wizytę…

Ciasto ze śliwkami (źródło: pinterest.com)

Ciasto ze śliwkami (źródło: pinterest.com)

Składniki:

– 4 jajka

– szklanka cukru (ja używam brązowego, ale można wybrać dowolny np. cukier ze strony Makro)

– 2 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– kostka margaryny do pieczenia

– ½ kg śliwek (zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców)

Sposób wykonania:

Na samym początku oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Jeśli do białek dodacie odrobinę soli, szybciej ubijecie pianę. Pamiętajcie, że do ubijania możecie śmiało użyć miksera. Będzie szybciej i prościej.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.

W rondelku rozpuszczamy margarynę.

Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, oczywiście cały czas mieszając. Następnie ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i ciepłą margarynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę delikatnie oprószamy mąką. W ten sposób owoce nie zapadną się w cieście.

Blaszkę (może być okrągła lub podłużna) wykładamy specjalnym papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i przy pomocy drewnianej łyżki równomiernie rozkładamy.

Na cieście układamy owoce, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie rumiane, jeśli jednak takie nie będzie dopiekamy je jeszcze przez około 5-10 minut. Smacznego!!!

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Pomysł na… letnie ciasto ze śliwkami

  1. Ania mówi:

    Genialny przepis. Po prostu genialny! Ciasto szybko się robi, a smakuje tak, że nie chce się przestać go jeść. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz

  2. Gosia mówi:

    Świetny przepis i mimo, że nie piekę ciast to jednak na to się skusiłam. Smakuje wybornie. Szkoda, że już nie ma truskawek bo chętnie śliwki zastąpiłabym truskawkami

  3. Baśka mówi:

    Zrobiłam! Pyszota 🙂 Tak dobrego ciasta już dawno nie jadłam. Ważne też, że szybko się je robi. Dziękuję za cudowną inspirację

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.