Uwielbiam crumble! Jak dla mnie nie ma lepszego deseru, zwłaszcza w gorące wakacyjne dni. Połączenie owoców ze słodką i chrupiącą kruszonką genialnie uwodzi zmysły i rozpieszcza kupki smakowe. Deser z powodzeniem można serwować solo, jak również w towarzystwie ulubionych lodów. Polecam waniliowe 🙂
Do tej pory crumble robiłam z jabłkami, jagodami i truskawkami. W każdym wydaniu smakowały wybornie. W tym sezonie postanowiłam jednak przygotować je z czerwonymi porzeczkami. Te maleńkie czerwone kuleczki o dość kwaskowatym smaku doskonale współgrają ze słodyczą kruszonki. Orzeźwiają, a jednocześnie zaspokajają ochotę na słodkie co nie co. W sam raz na letnie dni.
Deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Jedyne czego będziecie potrzebować, oczywiście poza świeżymi porzeczkami, to mąka (pszenna i ziemniaczana), cukier i masło. A więc, do dzieła!
Składniki:
– 500g czerwonej porzeczki
– 130g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
250g mąki pszennej
– 150g masła o temperaturze pokojowej
– 120g cukru
Sposób wykonania:
Całą pracę najlepiej rozpocząć od przygotowania kruszonki. W tym celu w naczyniu umieszczamy mąkę, cukier i w miarę miękkie masło. Palcami rozcieramy wszystkie składniki aż do uzyskania kruszonki.
Naczynie żaroodporne o średnicy 24cm smarujemy masłem. Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem, a następnie układamy na dnie naczynia. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się nam zarumieni. Smacznego!!!
*** Zamiast jednej dużej formy, możecie śmiało użyć kilku niewielkich kokilek