Porzeczkowe crumble, czyli kruszonka w natarciu

Crumble z czerwonej porzeczki (źródło: pinterest)

Crumble z czerwonej porzeczki (źródło: pinterest)

Uwielbiam crumble! Jak dla mnie nie ma lepszego deseru, zwłaszcza w gorące wakacyjne dni. Połączenie owoców ze słodką i chrupiącą kruszonką genialnie uwodzi zmysły i rozpieszcza kupki smakowe. Deser z powodzeniem można serwować solo, jak również w towarzystwie ulubionych lodów. Polecam waniliowe 🙂 

Do tej pory crumble robiłam z jabłkami, jagodami i truskawkami. W każdym wydaniu smakowały wybornie. W tym sezonie postanowiłam jednak przygotować je z czerwonymi porzeczkami. Te maleńkie czerwone kuleczki o dość kwaskowatym smaku doskonale współgrają ze słodyczą kruszonki. Orzeźwiają, a jednocześnie zaspokajają ochotę na słodkie co nie co. W sam raz na letnie dni.

Deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Jedyne czego będziecie potrzebować, oczywiście poza świeżymi porzeczkami, to mąka (pszenna i ziemniaczana), cukier i masło. A więc, do dzieła!

Porzeczkowe crumble (źródło: pinterest)

Porzeczkowe crumble (źródło: pinterest)

Składniki:

– 500g czerwonej porzeczki

– 130g cukru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

250g mąki pszennej

– 150g masła o temperaturze pokojowej

– 120g cukru

Sposób wykonania:

Całą pracę najlepiej rozpocząć od przygotowania kruszonki. W tym celu w naczyniu umieszczamy mąkę, cukier i w miarę miękkie masło. Palcami rozcieramy wszystkie składniki aż do uzyskania kruszonki.

Naczynie żaroodporne o średnicy 24cm smarujemy masłem. Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem, a następnie układamy na dnie naczynia. Całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się nam zarumieni. Smacznego!!!

*** Zamiast jednej dużej formy, możecie śmiało użyć kilku niewielkich kokilek

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.