Prosty placek z borówkami

Ciasto z borówkami (źródło: pinterest)

Ciasto z borówkami (źródło: pinterest)

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam borówkę amerykańską. Prawda jest taka, że mogłabym zajadać się nią od rana do wieczora. Tymczasem chcąc zachować pozory, że nie jestem łakomczuchem ograniczam się do jednego lub dwóch razów na dzień 🙂 Nie wyobrażam sobie śniadania bez borówek, które obowiązkowo wrzucam do jogurtu. Nie wyobrażam sobie też drugiego śniadania bez miseczki wypełnionej po brzegi tym niezwykle smacznym owocem. Ostatnio coraz częściej miseczkę owoców zamieniam na pyszny placek z borówkami w roli głównej. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt końcowy zachwyca każdego. Taki placek jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub wieczornej czekolady. Smakuje zarówno małym, jak i dużym. W leniwe popołudnia pozwala zapomnieć o całym świecie… Dobra wiadomość jest taka, że teraz borówki dostępne są w niemalże każdym markecie i na każdym bazarku. Nie pozwólmy więc, żeby się marnowały.

Biorąc pod uwagę fakt, że weekend zbliża się do nas wielkimi krokami, warto zaopatrzyć się w składniki na ciasto, blachę do pieczenia i… wziąć się do roboty. Kto wie, może akurat znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Warto być przygotowanym… tak na wszelki wypadek. I nawet jeśli nikt nie wpadnie w gości, to jestem przekonana, że ciasto się nie zmarnuje. Przez to, że smakuje wybornie, długo nie zalega w kuchni 😉

Składniki na formę około 20-23cm:

– 125g mąki (ja użyłam mąki ryżowej)

– 150g brązowego cukru

– 4 jajka

– otarta skórka z 1 cytryny

– 150g masła (o temperaturze pokojowej)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)

– solidna garść albo i dwie borówek

Sposób wykonania:

Borówki myjemy i odstawiamy do wyschnięcia. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, którą wcześniej łączymy z proszkiem do pieczenia, jajka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy borówki. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.