Smaczne i zdrowe: batony musli

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Jesień w pełni, a to oznacza jedno: słodycze na dobre zagoszczą w moim domu. Żeby jednak mieć czyste sumienie i wciąż smukłą sylwetkę, postanowiłam sięgać wyłącznie po łakocie, które są zdrowe i nie mają zbyt dużo kalorii. Moim numerem jeden są batony musli, które doskonale sprawdzają się zarówno w porze drugiego śniadania, jak i podwieczorku. Batoniki musli dostaniemy obecnie w każdym sklepie, jednakże te gotowe poza ogromną ilością cukru i sztucznych składników, nie zawierają nic więcej. Dlatego też proponuję wam batony domowej roboty, które możecie przygotować z takich składników, jakie tylko wam się zamarzą.

Domowe batony musli mogą składać się zarówno z samych orzechów, jak również z orzechów, rodzynek, migdałów i słonecznika. Śmiało możemy dorzucić do nich szalenie zdrowe jagody goji oraz suszone owoce. Morele albo śliwki wraz z doskonałym smakiem i słodyczą, dostarczą nam także spore ilości błonnika pokarmowego 🙂

Wbrew pozorom takie batoniki przygotowuje się w bajecznie prosty sposób. Wystarczy około 25-30 minut i gotowe!

Składniki:

– 300g granoli

– 2 białka

– 2 łyżki oleju kokosowego (może być też olej słonecznikowy)

– 2 garście ulubionych bakalii i suszonych owoców pokrojonych w cząstki

Sposób wykonania:

Do miski wrzucamy granolę, białka i bakalie z owocami. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. Płytką formę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy tłuszczem tak, aby nasze ciastka nie przywarły do powierzchni papieru. Na papier wykładamy uprzednio przygotowaną masę bakaliową. Wyrównujemy ją i przyklepujemy, żeby była zwarta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Masa powinna być złota na wierzchu, ale nie spalona! Po wyjęciu upieczonej masy z piekarnika, czekamy około 5 minut, a następnie kroimy ją na kawałki wielkości klasycznych batoników. Tak powstałe słodkości zawijamy w papier śniadaniowy i wrzucamy do metalowej puszki lub szklanego słoika. Batoniki możemy przechowywać około tygodnia. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.