Truskawki z migdałami pod słodką kruszonką

Truskawki pod kruszonką (źródło: pinterest)

Truskawki pod kruszonką (źródło: pinterest)

Z żalem muszę wam zakomunikować, że sezon truskawkowy powoli zmierza ku końcowi. Warto więc ten ostatni moment obecności ukochanych owoców wykorzystać do granic możliwości. Ja jak szalona biegam codziennie na pobliski bazarek, kupuję truskawki i przyrządzam je na sto różnych sposobów. Piekę truskawkowe placki, przyrządzam koktajle i smoothie, a także przygotowuję jeden z ulubionych deserów mojej rodzinki – truskawki pod kruszonką. Jak dla mnie nie ma nic pyszniejszego. Truskawki pod wpływem ciepła delikatnie się rozpadają tworząc genialny mus ukryty pod słodką i chrupiącą poduszką. 

Przyznaję się bez bicia, że truskawki pod kruszonką mogłabym jeść codziennie, bez przerwy. Smakołyk ten możecie śmiało serwować nie tylko na deser, ale także na obiad, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy to nie ma się ochoty na nic ciężkiego.

Deser można przygotować na dwa sposoby: z migdałami lub bez nich. Ja zawsze robię z migdałami, gdyż jestem ich ogromną fanką. Lubię je niemalże tak bardzo, jak soczyste truskawki. Jeśli nie jesteście na diecie, deser polecam podawać z lodami waniliowymi. Palce lizać!

pinterest

pinterest

Składniki (6 porcji):

– pół kilograma truskawek

– 100g migdałów w płatkach

– 30g mielonych migdałów

– 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 150g mąki pszennej

– 100g zimnego masła plus odrobina masła do wysmarowania formy

– 100g brązowego cukru

– 50g białego cukru (do posypania truskawek)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i delikatnie osuszamy. Każdą truskawkę przekrawamy w pół i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy cukrem, mielonymi migdałami, a następnie skrapiamy ekstraktem waniliowym.

Aby przygotować kruszonkę, w plastikowej misce umieszczamy mąkę, pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość zagniatamy palcami do powstania kruszonki. Przygotowaną kruszonką posypujemy truskawki. Na wierzch wysypujemy migdały w płatkach. Deser zapiekamy przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze ładnego złotego koloru, a sos truskawkowy zacznie bulgotać przy brzegach naczynia. Smacznego!!!

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.